Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Оподаткування спадщини «по-новому»! Що з ПДФО?

       З поняттям «спадщина» за певних обставин доводиться стикатися значній кількості громадян. 
 
       Стаття 1216 Цивільного кодексу України  визначає поняття «спадкування» як  перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
 
       І звичайно, коли особа отримує спадщину існують певні аспекти оподаткування і постає питання: зокрема, скільки необхідно сплатити ПДФО? 
 
       В сьогоднішній публікації, враховуючи законодавчі зміни, спробуємо звернути Вашу увагу на деякі аспекти вищевказаного питання.
 
       За загальним правилом ставка ПДФО щодо доходів, отриманих у спадок залежить від наступних основних критеріїв:
 
       – ступінь споріднення;
 
       – резидентський статус. 
 
       З 25.03.2017 набирає чинності Закон України  від 23.02.2017 №  1910-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини", який застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка. 
 
       Головною зміною  законодавчих нововведень  є те, що тепер не оподатковуватиметься (нульова ставка)  спадщина, успадкована членами сім’ї спадкодавця другого ступенів споріднення, а саме: рідними братами та сестрами, бабою, дідом чи  онуками (до вищевказаних змін нульова ставки стосувалась виключно членів сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення).
 
       Такі ж  самі умови оподаткування стосуються і отримання дарунків від родичів.
 
       У всіх інших випадках отримання спадщини та подарунків буде обкладатись ПДФО за ставками 5% (у випадках між резидентами) та 18% (у випадках з нерезидентами).
 
       Також логічною зміною, є те, що скасовано необхідність оцінки майна у разі:
 
       – спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою;
 
       – дарування об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою.
 
       Враховуючи зазначені важливі зміни, логічно зробити висновок, що для найближчих родичів спадкодавця нарешті спрощено процес оформлення спадщини.
 
 
З повагою, керівник організаційно – правового департаменту
 
Олена Самодіна