Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Адвокат повинен мати безперешкодний доступ до свого клієнта у будь-який день, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

Верховна Рада другий рік поспіль відкладає розгляд законопроекту, який надає право адвокату (захиснику, законному представнику) відвідувати підзахисного у будь-який день (враховуючи вихідні та святкові) без обмеження у часі (законопроект 5054).

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист» змінює порядок повноважень підозрюваного, обвинуваченого, підсудного та засудженого і адвоката, захисника, законного представника. Вказані зміни передбачають безперешкодний доступ адвоката (захисника, законного представника) до клієнта, незалежно від його місця утримання – СІЗО, ІТТ, лікарня, колонія, карцер тощо. Адвокат (захисник, законний представник) матиме  право у всі, навіть вихідні і святкові дні, з 7.00 до 20.00 відвідувати підзахисного без обмеження побачення в часі. Відмова самого клієнта або адміністрації закладу, в якому він утримується, не буде перешкодою для  організації зустрічі з адвокатом (захисником, законним представником).

Організація Об’єднаних Націй підтверджує принципи конфіденційності та належного часу для підготовки захисту, які надають право на достатній час консультацій з адвокатом і на конфіденційність такого спілкування. У Мінімальних стандартних правилах щодо поводження з ув’язненими ООН визначила, що особи, обвинувачені у вчиненні злочину, повинні мати доступ до адвоката і їхнє спілкування повинно відбуватися поза межами чутності представників влади. Комітет ООН з прав людини зазначає, що особа, обвинувачена в злочині, має право на достатній час для підготовки свого захисту, і що «те, що вважається «достатнім часом», залежить від обставин кожної справи». Тобто за міжнародними стандартами чітко не визначена тривалість консультацій адвокатів і можливість зустрічей у вихідні і святкові дні. Перевага надається індивідуальному підходу, в залежності від обставин кожної справи, а достатність такого часу, в разі оскарження порушення права на захист, визначається судом. Але в будь-якому випадку, міжнародні стандарти наділяють всіх осіб правом на невідкладну правову допомогу і доступ адвоката (захисника) з моменту затримання, незалежно від того чи допитується затримана особа чи ні.

На етапі продовження становлення європейської системи захисту в нашій країні, законопроект №5054 значно покращив би умови праці адвокатів, сприяв би можливості надання більш швидкої правової дороги (оскільки іноді час впливає на актуальність її надання), а також наблизив Україну до міжнародних стандартів. Ці стандарти передбачають надання права на захист одразу після затримання особи з метою профілактики і запобігання застосування до неї фізичного та психічного насилля з боку представників влади.

Однак, на мою думку, за відсутності на даний час у приміщеннях пенітенціарної системи і правоохоронних органах достатніх умов для організації одночасних зустрічей для всіх бажаючих адвокатів (захисників), доцільно обмежити тривалість відвідування у вихідні і святкові дні, наприклад, до 2 годин для одного захисника з одним і тим же утримуваним. Або забезпечити належні умови для організації таких відвідувань.