Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Адвокатський запит у податковому кримінальному провадженні. Практичний приклад, – Олег Добровольський, партнер ID Legal Group для порталу ЮРЛІГА

«Какие Ваши доказательства?» – питав відомий персонаж славнозвісного голлівудського актора.

Нажаль, і в реальному житті сторона захисту, попри існування презумпції невинуватості, дуже часто чує на свою адресу таке питання і змушена доводити невинуватість особи у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення, документально обґрунтовуючи свої заперечення проти «взятих зі стелі» припущень сторони обвинувачення.

Про це в своїй колонці на порталі ЮРЛІГА пише партнер ID Legal Group Олег Добровольський.

В кримінальних провадженнях з розслідування податкових злочинів, які, як нерідко буває, інкримінуються особі в сукупності з іншими: економічними, посадовими злочинами, дуже часто виникає необхідність в отриманні інформації, володільцем і розпорядником якої є органи ДФС. Наприклад, акти податкових перевірок.

В більшості випадків адвокатами використовується інформація з актів перевірок керованого клієнтом-фізичною особою суб’єкта господарювання. Тут не виникає жодних проблем: здебільшого копії таких актів є у самого клієнта і для використання інформації, що в них міститься, не виникає ніяких перешкод.

Однак, в своїй діяльності адвокати нашого об’єднання стикнулися із ситуацією, коли для захисту клієнта необхідно було отримати від органів ДФС інформацію, яка містилася в актах перевірок юридичної особи, з якою ані адвокатське об’єднання, ані сам клієнт не мали договору, яким би прямо передбачалося право клієнта чи його адвокатів діяти від імені такої юридичної особи.

На думку адвокатів нашого об’єднання, така обставина не становила бодай найменшої перешкоди для отримання від органу ДФС належним чином завірених копій актів перевірок такої «сторонньої» юридичної особи, оскільки відповідно до ч.2 ст.24 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокат може отримувати на підставі свого запиту будь-яку інформацію, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься така інформація.

Втім, орган ДФС, до якого звернувся адвокат, не поділяв такої позиції і відмовив адвокату в зв’язку з тим, що інформація, яка міститься у запитаних копіях актів перевірок, нібито є такою, доступ до якої обмежено.

При цьому, орган ДФС послався на ту обставину, що юридична особа, про надання актів перевірок якої йшлося у адвокатському запиті, не надавала своєї згоди на передачу інформації, яка міститься у вказаних актах, третім особам.

Ця, вочевидь необґрунтована та незаконна, відмова була оскаржена адвокатом до адміністративного суду.

При поєднанні зусиль спеціалістів різного профілю, адвокатам нашого об’єднання вдалося довести в суді, що саме встановлення заборони розповсюджувати інформацію тягне за собою її конфіденційність. Відсутність згоди або прямої вказівки на її поширення не надає інформації  такого характеру.

Розуміючи безпідставність відмови надати документи за адвокатським запитом, в ході розгляду справи з її оскарження орган ДФС заявив про те, що строк зберігання згаданих в запиті актів вже закінчився.

Логічним наслідком закінчення строку зберігання акту перевірки є передача його до архівної установи або знищення. Будь-яка з цих дій обов’язково повинна фіксуватись відповідним актом.

Але, як і очікувалось, орган ДФС не спромігся не тільки надати суду копію такого акту, але навіть заявити про те, що такий існує.

Отже, згадування про закінчення строку зберігання актів перевірки було нічим іншим, ніж спробою маніпуляції.

Врахувавши такі обставини, суд задовольнив позов адвоката і зобов’язав орган ДФС надати йому з адвокатським запитом витребувані копії актів.

Таким чином, комплексний підхід до питання здійснення захисту у кримінальному провадженні, втілений у життя адвокатами нашого об’єднання, дав свої позитивні результати і, зрештою, захиснику вдалося долучити до матеріалів провадження необхідні копії, які стали підставою для припинення переслідування клієнта.