Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Актуальні питання продажу нерухомості: коли виникає ПДФО та військовий збір? – Наталія Сухарева, аудитор ID legal Group

У разі, якщо фізична особа в особі інвестора фінансувала будівництво  об'єктів житлового будівництва (наприклад 20 квартир або 20 котеджів), в подальшому  набула прав власності на ці об’єкти, а потім вирішила продати такі об’єкти (наприклад 10 квартир або 10 котеджів за рік), виникає питання щодо оподаткування такого продажу нерухомості. 

Зазначаємо, що нормами ПКУ, визначено оподаткування / або не оподаткування доходу, отриманого платником податку від продажу нерухомості, відповідно до визначених умов. 

Нормою п. п. 172.1 ПКУ визначено дві умови, при дотримані яких, дохід отриманий фізичною особою від продажу нерухомого майна (житлового будинку або квартири) не оподатковується, а саме: 

–  якщо нерухомість перебувала у власності фізичної особи більше трьох років; 

– якщо це перший продаж нерухомості (житлового будинку, або котеджу,  або квартири) протягом календарного року. 

У разі, якщо фізична особа здійснює продаж протягом звітного податкового року більше ніж один об’єкт нерухомості (житловий будинок, або котедж, або квартиру) протягом звітного року, то у таку випадку дохід отриманий від продажу такого об’єкту підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5% та військовим збором у розмірі 1,5% (п. п. 172.2 ПКУ). 

Таким чином, для  нашого випадку (продаж 10 квартир або 10 котеджів за рік), не буде оподатковуватися ПДФО та військовим збором – за першим продажем нерухомості (1 котеджу або 1 квартири) за умови, якщо котедж, або квартира перебувала у власності фізичної особи понад три роки. Наступні продажі нерухомості за звітний податковий рік (9 квартир або 9 котеджів) підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 5% та військовим збором у розмірі 1,5%.