Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Оренда нерухомості від спрощенця – чи має право? – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

В нашій публікації розглянемо питання стосовно того, чи має право фізична особа, яка є підприємцем платником єдиного податку – другої групи, здійснювати операції з надання в оренду нежитлових приміщень.

Передусім, з’ясуємо які операції можуть здійснювати у своїй господарській діяльності ФОП – 2 групи,  відповідно до норм чинного законодавства.

Так, нормою ПКУ (п. п. 2 п. 291.4) визначено, що ФОП – другої групи має право здійснювати свою господарську діяльність, якщо така фізична особа – підприємець надає послуги платникам єдиного податку або / та населенню, тощо.

Окрім того, нормою п.1 ст. 320 ЦКУ визначено, що власник майна може використовувати своє майно шляхом надання його в оренду з метою здійснення своєї господарської діяльності. Проте, цією нормою ЦКУ зазначено, крім випадків, встановлених законом.

А отже, звертаємо увагу на той факт, що у разі якщо ФОП надає в оренду нежитлові приміщення, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, нормою ПКУ визначено, що такі фізичні особи-підприємці не можуть бути платниками єдиного податку (п. п. 291.5.3 ПКУ).

Виходячи з вищезазначеного, можна зробити наступний висновок: у разі якщо ФОП (платник єдиного податку другої групи) планує надавати або вже надає в оренду іншій юридичній особі (платнику єдиного податку) нежитлове приміщення, яке належить йому на праві власності, слід враховувати той факт, що площа нежитлового приміщення, яка буде надаватися або надається не повинна перевищувати 300 квадратних метрів, аби залишатися платником єдиного податку.