Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Оренда обладнання у фізичної особи – підприємця. Аспекти оподаткування!

       Зрозуміло, що під час здійснення господарської діяльності суб’єктам господарювання доводиться стикатись з безліччю різноманітних ситуацій, а бухгалтерам – шукати відповіді на запитання щодо оподаткування.
 
       Сьогодні в нашій публікації дозвольте привернути Вашу увагу до питання відображення в обліку підприємства – юридичної особи операцій по оренді обладнання та їх оподаткування.
 
       Податківці з вищевказаного питання оприлюднили свій погляд у листі ДФС України 31.03.2017 р. N 4487/М/99-99-15-02-02-14.
 
       Перш ніж торкнутись безпосередньо питання оподаткування, дозвольте зазначити, що обов’язково операція з оренди обладнання, як і будь – яка інша, повинна бути оформлена документально, в першу чергу договором.
 
       Так, за договором оренди орендодавець передає орендареві за  певну плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. Загалом відносини оренди регулюються положеннями Цивільного та Господарського кодексів. Питання оподаткування даних операцій звичайно регулються Положеннями Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
 
       Що стосується оподаткування операцій з оренди обладнання податком на прибуток, то при формуванні фінансового результату до оподаткування такі операції відображаються за правилами бухгалтерського обліку (пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ). І нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату на різниці по витратах за оренду обладнання.
 
       В разі ж укладання договору оренди, де юридична особа виступає орендарем, а орендодавцем є фізична особа – підприємць, яка при цьому є платником єдиного податку ІІІ групи, то існують певні особливості оподаткування ПДФО.
 
       Так, п. 177.8 ст. 177 ПКУ визначено право суб’єкта господарювання, який нараховує (виплачує) дохід фізичній особі – підприємцю, не утримувати податок на доходи у джерела виплати, в разі якщо такою фізичною особою надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності. 
 
       Таким чином, укладаючи договір оренди обладнання з фізичною особою – підприємцем, суб’єкту господарювання – юридичній особі необхідно обов’язково потурбуватись про отримання підтверджуючих державну реєстрацію фізичної особи – підприємця документів. 
 
 
З повагою, керівник організаційно – правового департаменту
 
Олена Самодіна