Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Арештоване майно на стадії судового розгляду кримінального провадження, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

В ході досудового розслідування загальновідомим засобом забезпечення відшкодування завданої злочином матеріальної шкоди, збереження речових доказів, конфіскації майна або забезпечення цивільного позову є арешт майна підозрюваного.

Після закінчення досудового розслідування, в залежності від його результатів, арештоване майно або потрапляє під юрисдикцію суду (з обвинувальним висновком) або за рішенням прокурора повертається володільцю – в разі закриття кримінального провадження.

У першому випадку, після передачі обвинувального висновку у кримінальному провадженні до суду, тільки суддя, в провадженні якого знаходиться справа, вправі прийняти рішення стосовно арештованого майна.

У відповідності до вимог ст.174 Кримінального процесуального Кодексу України (надалі – КПК України) підозрюваний, обвинувачений або їх захисники, а також володілець майна та його представник, можуть звернутись до судді з клопотанням про скасування арешту майна за умови доведення необґрунтованості накладення арешту або відсутності на той момент потреби у арешті такого майна.

Однак згідно ч.4 ст.174 КПК України суддя, в провадженні якого перебуває справа, у будь-якому випадку одночасно із ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання і про скасування арешту майна. Суд вправі скасувати арешт у випадку виправдування обвинуваченого, відсутності спеціальної конфіскації, закриття кримінального провадження та в деяких інших випадках.

Враховуючи вищевказану норму, значна частина судової практики свідчить про прийняття рішення по арештованому майну саме разом із ухваленням кінцевого процесуального рішення у справі,розгляд якої може тривати роками. Така судова практика доволі обґрунтована, оскільки суду складно об’єктивно вирішити питання про незаконність накладення арешту, не дослідивши матеріали справи та не розглянувши її, за умови наявності у складі кримінального правопорушення матеріальної шкоди. Рішення суду про скасування арешту майна підлягає негайному виконанню, тому у обвинуваченого, підсудного є всі можливості приховати, продати або передати власне майно у найкоротший термін.   

Тому радимо вживати заходів – залучати фахівців-адвокатів, для вирішення питання про скасування арешту майна саме на стадії досудового розслідування, щоб не чекати закінчення довготривалого судового розгляду. Це збільшить шанси на скасування арешту у більш короткий термін.