Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

І відсвяткувати і звітність встигнути подати!

       Бухгалтеру, як нікому відомо, що звітність треба подавати вчасно. А також дуже важливо і звести бухгалтерський Баланс, та не втратити баланс між  робочим часом і часом на власний відпочинок. Так як, саме можливість відпочинку є одним із мотиваційних факторів який, сприяє якомога максимальній продуктивності праці.
 
       На початку року в період новорічних свят більшість приватних компаній, як фактор мотивації використовують організацію «канікул» для співробітників саме протягом між Новим Роком і Різдвом. І безперечно, це досить позитивна і продуктивна практика,  яка стимулює працівника до майбутніх досягнень  на ниві праці в подальшому.
 
       За загальними правилами законодавства про працю, робота не проводиться у святкові дні та дні релігійних свят і дні переносяться тоді, коли державне свято співпадає з вихідним днем.
 
       Відповідно, на початку січня, офіційно вихідний першого числа  буде переноситись на понеділок – друге число, і сьомого числа, яке припадає на суботу буде переноситись на понеділок – дев'яте число. 
 
       Отже, значна кількість комерційних підприємств може скористатись можливістю і зробити «новорічні канікули» на чотири робочі дні між святами. Таку практику і раніше використовували багато підприємств.
 
       Проте, слід пам'ятати про строки подачі звітності до податкових органів, за порушення яких передбачена відповідальність згідно статті 120 Податкового Кодексу України.
 
       Так, на початку січня, саме до 10 числа місяця, що настає за звітним, до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання, які отримали ліцензії передбачені Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР необхідно подати звіти про обсяги виробництва та реалізації спирту, тютюнових виробів, алкогольних напоїв за формами № 1-РС, № 2-РС, № 3-РС, № 1-ОА, №1-ОТ, № 1-РА, № 1-РТ відповідно.
 
       Отже останнім днем подання вищезазначених звітів у січні 2017 року є 9 число.
 
       І, рішення (наказ) керівника підприємства про встановлення «неробочих днів» на підприємстві не звільняє платника від відповідальності подання звітності і аж ніяк не дає право на його перенесення. 
 
       Таку позицію підтвердив і прийняв ВАСУ в ухвалі від 15.09.2016 р. № К/800/51712/15, відхиливши  доводи позивача про не можливість подання звітності через те, що 8 і 9 січня 2015 року на підприємстві були вихідними днями згідно з розпорядженням КМУ від 12.11.2014 р. за № 1084-р. (яке має рекомендований характер) та вказавши, що  приймаючи рішення про перенесення робочих днів, позивач мав організувати роботу по забезпеченню подання передбаченої законами України звітності в строки, установлені цими законами, у т.ч. подати звітність в інші робочі дні.
 
       Наступного року 9 січня є робочим днем, а отже, відпочивши, можна встигнути відзвітуватись і головне пам’ятати, що емоційний стан людини і продуктивність праці напряму залежить від вміння максимально оптимізувати свій час, обов’язково залишивши його для відпочинку.
 
 
З повагою, керівник організаційно – правового департаменту
 
Олена Самодіна
ID Legal Group – стратегічна, вузькоспеціалізована юридична компанія в сфері податкового права та економічної безпеки.

2017 – 2022 (Стара версія), 2024 (Нова версія) © Всі права захищено. ТОВ «Юридичне об’єднання «ID ЛІГАЛ ГРУП».

Будь-яке копіювання, публікація, передрук чи подальше розповсюдження інформації дозволяється лише при прямому, відкритому для пошукових систем, гіперпосиланні в першому абзаці на конкретну новину чи матеріал юридичного об’єднання ID Legal Group