Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Імпорт спецтехніки фізичною особою – підприємцем: підводні камені реєстрації, фінансового моніторингу та оподаткування, – Тетяна Савчук, аудитор ID Legal Group

Для підприємців, які мають в своєму автопарку спецтехніку рано чи пізно постає питання щодо її модернізації та/або заміни на більш ефективну та надійну. В цьому випадку переваги імпорту спецтехніки європейського чи західного виробництва очевидні. Коли питання імпорту  стосується юридичної особи, справа більш менше зрозуміла. Якщо ж спецтехніка необхідна фізичній особі-підприємцю, то перед ним одразу постають декілька простих питань.

По перше, чи може фізична особа-підприємець придбати спецтехніку з подальшою реєстрацією на своє ім’я?

Відповідь пов’язана з особливостями процедури порядку державної реєстрації (постановки на облік та зняття з обліку)  транспортних засобів та інших механізмів, в тому числі самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів. Нормативними документами передбачено, що транспортні засоби реєструються за  її власником, як за юридичною або  фізичною особою.

В той же час, за фізичною особою – підприємцем машина реєструються як  за фізичною особою.

Тобто в цілях державної  (відомчої) реєстрації транспортного засобу (самохідного механізму) існує законодавча можливість вчинити реєстраційні дії лише на користь або фізичної особи, або юридичної особи. Реєстраційні дії за фізичною особою – суб’єктом підприємницької діяльності не вчиняються.

Таким чином, якщо фізична особа не веде підприємницької діяльності (несистематично, для власного використання) та має «вільні»  обігові кошти, вона може здійснити придбання спецтехніки за межами митної території України, дотримуючись усіх процедур та сплативши усі необхідні митні платежі та суми податків, ввести на митну територію України придбану спецтехніку для подальшої її реєстрації у встановленому порядку. За умови, якщо придбання планується здійснити за готівкові грошові кошти, необхідно дотримання вимог законодавства при вивозі такої валюти через кордон – декларування суми валютних коштів, якщо вона перевищує 10 тис. євро. Якщо ж придбання планується здійснити безготівковим шляхом, то процедура наступна. Для цього такій фізичній особі необхідно буде спеціально відкрити поточний валютний рахунок, поповнити його на суму коштів, достатню для проведення розрахунків з постачальником, митними органами та банківською установою. Відповідно, установа банку вповноважена буде здійснювати фінмоніторинг фінансової операції з внесення готівкових коштів на рахунок фізичної особи та від фізичної особи будуть витребовувати, крім паспорту та коду, надання підтверджуючих документів, які засвідчують фінансовий стан фізичної особи (декларація про майновий стан) за останній звітний рік та документи, що засвідчують джерело походження коштів у сумі, що не менша за обсяги поповнення рахунку. Також до установи банку передбачено надання документів, що засвідчують підставу для перерахування коштів (договір з нерезидентом, рахунок на оплату техніки тощо).

Сам безготівковий розрахунок від імені фізичної особи проводитиметься у формі SWIFT-платежу, для здійснення якого необхідно буде надати усі необхідні реквізити отримувача та банку отримувача (SWIFT-код, рахунки банків-кореспондентів тощо).

В подальшому постає  не менш важливе питання, які  саме податкові платежі, звіти та наслідки від здійсненої операції?

При придбанні спецтехніки фізичною особою (так же як і ФОП) необхідно буде сплатити митні платежі та ПДВ за ставками, визначеними у митному та податковому кодексі виходячи із митної (контрактної) вартості техніки. При цьому ставка ПДВ становить 20%. Крім цього, під час реєстрації техніки також необхідно буде сплатити сервісні збори за послугу реєстрації.

            В подальшому наявний у власності фізичної особи засіб спецтехніки необхідно буде декларувати в декларації про майновий стан. У випадку відчуження оподаткування отриманого доходу фізичною особою здійснюватиметься за вимогами ст.173  ПКУ (порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна).

Вважається за необхідне звернути увагу, що згідно законодавства фізична особа, яка сплатила податок на додану вартість при розмитненні, в подальшому не має права отримати відшкодування з бюджету на суму сплаченого податку. Що стосується випадку, коли техніка, реєстрація якої відбулася на фізичну особу, яка одночасно є фізичною особою-підприємцем (третьої групи,платник ПДВ) та використовується в підприємницької діяльності такої фізичної, питання відшкодування податку знаходиться  у площині апеляційного (судового) врегулювання. А саме, з боку позиції фіскальних органів ФОП-платник ПДВ не має право на отримання бюджетного відшкодування, так як техніка зареєстрована на фізичну особу.

Крім цього, існують «підводні камені» придбання спецтехніки ФОПом через свій банківський рахунок.

В загальному порядку, ФОП не має обмежень у здійсненні зовнішньо-економічної діяльності, відповідно, може здійснити придбання техніки через власний рахунок, відкритий у валюті для здійснення підприємницької діяльності (умови щодо здійснення платежу будуть майже аналогічними як і для фізичної особи). При цьому необхідно врахувати, що для проведення валютного розрахунку ФОПу потрібно буде або забезпечити наявність коштів від здійснення власної господарської діяльності на поточному рахунку, або поповнити такий рахунок власними коштами. А операція поповнення поточного рахунку ФОПа на спрощеній системі оподаткування власними коштами з точки зору податківців є об’єктом оподаткування (розділ 107.04 Бази податкових знань «власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку»). В той же час власні кошти, які фізична особа – підприємець, що перебуває на загальній системі оподаткування, зараховує на розрахунковий рахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат (розділ 104.04 Бази податкових знань).

Дії банківської установи при поповненні власними коштами розрахункового рахунку ФОПа в частині фінмоніторингу будуть аналогічними до дій, які описувались вище по відношенню до фізичної особи, що не веде підприємницької діяльності.

Узагальнюючи вищенаведене, питання придбання та подальшого використання спецтехніки ФОПом з метою унеможливлення невиправданих фінансових втрат потребує детального попереднього опрацювання на предмет дотримання вимог Митного та Податкового кодексу,  валютного законодавства та фінансового моніторингу.