Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Змінено форму та порядок заповнення декларації акцизного податку, – Олександр Самарін, аудитор ID Legal Group

У відповідності до змін, що внесені до Податкового кодексу України (далі по тексту-Кодекс), змінено форму та порядок заповнення декларації акцизного податку (АП). Зміни відбулись на підставі набрання чинності 16.02.2021 року Наказу Мінфіну від 08.12.2020 № 747 «Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», на підставі якого внесено зміни до форми декларації АП (далі по тексту – Декларація) і Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку (далі по тексту – Порядок), затверджених наказом Мінфіна від 23.01.2015 № 14 (в редакції наказу Мінфіну від 26.09.2016 № 841).

Зміни стосуються: доповнено перелік рідинами, які застосовуються в сигаретах (електронних), що є товарами для оподаткування АП; для пристроїв, що в собі містять тютюн (електричного нагрівання), сигарил, відносно яких змінився порядок оподаткування; доповнення платником (особою) АП з пального, що користується продукцією (товарами) (УКТ ЗЕД не визначені згідно з п.п.215.3.4. п.215.3 ст.215 Кодексу) з метою заправки транспортного засобу; пристроїв (обладнання), що базуються на двигунах внутрішнього згоряння (ДВЗ), які мають запал від стиснення; з ДВЗ, що мають запал від іскри; з ДВЗ, що мають кривошипно-шатунний механізм; уточнено об’єкт оподаткування та конкретизовано платника (АП) по операціям з електроенергією та приведено ринок електроенергії у відповідності з нормами чинного законодавства; визначено операції, при проведення яких СГ має право користуватись новими пільгами з оподаткування (по АП), а саме: безоплатна передача конфіскованих, безхазяйних у користування (у власність) на користь суб’єктів, що безпосередньо беруть участь в ООС, на адресу органів прокуратури, що знаходяться на Донеччині та Луганщині; визначено, що СГ (проводять реалізацію авіаційного бензину, паливо для двигунів на реактивній тязі на користь суб’єктів, задіяних в галузі будівництва літаків), діяльність яких врегульована ст. 2 ЗУ «Про розвиток літакобудівної промисловості» та (або) щодо замовників, якими проведена закупівля з метою задоволення державних потреб або тергромади згідно з ЗУ «Про публічні закупівлі», користуються законними підставами проводити операції з реалізації авіаційного бензину та/або паливо для двигунів на реактивній тязі на користь інших осіб (за умови сплати АП, який нараховується на обсяги пального, використовуючи ставку відповідно до п.п. 229.8.13 п. 229.8 ст. 229 Кодексу).

З метою втілення в життя вищевказаних змін, додатки до декларації викладено в новій редакції, що стосується нижченаведених, а саме:

–                додаток 2 «Розрахунок суми акцизного податку з тютюнових виробів, на які встановлено специфічні та адвалорні ставки акцизного податку одночасно»;

–                додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів»;

–                додаток 7 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації електричної енергії».

Разом з цим Декларація доповнена додатком (новим): 1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального під час зміни умов оподаткування згідно з підпунктом 229.8.13 пункту 229.8 статті 229 розділу VI Кодексу».

Порядок, у свою чергу, уточнений стосовно того, що за кожний звітний період (встановлений Кодексом) в незалежності від факту провадження платниками господарської діяльності (як наслідок факту виникнення ПЗ зі сплати АП) у звітному періоді, заповнюються відповідні розділи та подаються визначені додатки до Декларації: СГ, які згідно з п. 212.1 ст. 212 Кодексу визначено платниками АП та мають дійсні (в т.ч. призупинені) ліцензії, що надають право проведення діяльності продукцією (підакцизною), яка відповідно до законодавства підпадає під ліцензування; СГ (передбачені п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу), які проводять операції з реалізації пального або етилового спирту. Іншими платниками заповнюються та подаються розділи і додатки до Декларації виключно по проведеним операціям, тобто по яким має місце виникнення ПЗ зі сплати АП.

З повагою,

Олександр Самарін

аудитор ID Legal Group