Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зміни, які відбулись у зв’язку з прийняттям Закону України №466-ІХ, в частині строків сплати податків та взяття на облік платників податків в органах ДПС, – Олександр Самарін, аудитор ID Legal Group

В цій статті ми звернемо Вашу увагу на зміни, внесеними Законом України від 16 січня 2020 року №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», що стосувались строків сплати податків, визначених статтею  57 Кодексу  та взяття на облік платників податків в органах ДПС згідно зі статтями 64, 65 Кодексу.

 

Отже, який граничний строк сплати податків передбачено статті 57 Кодексу?

В зазначеній статті Кодексу передбачено, що, у разі, коли термін сплати зобов’язання зі сплати податків визначається вихідним (святковим) днем, то, в п.57.1 відтепер  чітко зазначено: останнім днем сплати є операційний (банківський) день, який настане за цим вихідним (святковим днем). До моменту врегулювання цього пункту на практиці неузгодженість граничного терміну сплати податків викликала спірні питання  платників податків при взаємодії з органами ДПС.

 

Протягом якого терміну платнику необхідно погасити зобов’язання зі сплати податків, донараховані органом ДПС?

Пунктом 57.3 Кодексу передбачено:зобов'язання зі сплати податків, які були донараховані органом ДПС, платнику податків необхідно сплатити протягом 10 днів (робочих), що настають за датою отримання податкового повідомлення-рішення. В попередній редакції було визначено «протягом 10 днів (календарних)»,що викликало багато суперечностей, оскільки строк для оскарження податкових повідомлень-рішень обчислювався в робочих, а не в календарних днях.

 

Щодо взяття на облік платників податків в органах ДПС, що врегульовано статтями 64, 65 Кодексу

В момент реєстрації юридичних осіб (іх відокремлених підрозділів), які і в попередній редакції Кодексу, орган ДПС використовує для взяття на облік відомості, що надійшли з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань (далі по тексту – ЄДР). Як передбачає п.64.1, п.65.5 Кодексу орган ДПС зобов’язується взяти на облік в день надходження таких відомостей (в попередній редакції – не пізніше наступного робочого дня).

Започаткування обліку платника податків підтверджується згідно відомостей, які висвітлюються на електронному сервісному порталі. В попередній редакції Кодексу початок обліку підтверджувався випискою з ЄДР.

 

Стосовно взяття на облік нерезидентів пунктом 64.5 Кодексу передбачено, що нерезиденти (юридичні компанії, організації), якими проваджується діяльність на території України за допомогою відокремлених підрозділів (зокрема за допомогою постійних представництв),набувають в власність (отримують майнові права) на нерухоме майно, здійснюють відкриття рахунків в банківських установах України, відтепер повинні здійснити постановку на облік у податковому органі.

 

З повагою,

Олександр Самарін

аудитор ID Legal Group