Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зміни для платників податку на додану вартість з 2017 року.

       Розширено граничні строки реєстрації ПН/РК – для складених з 1-го до 15-го числа календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені; для складених з 16 числа – до 15 календарного дня (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
 
       Збільшено термін реєстрації податкових накладних  та розрахунків коригування в ЄРПН з 180 до 365 календарних днів. Разом із тим змінено порядок та суму застосування відповідальності за порушення граничних строків реєстрації ПН/РК(крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування або  які оподатковуються за нульовою ставкою):
 
       Так, при затримці реєстрації:
 
       – до 15 к.дн. передбачається штраф (% від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК) в розмірі 10%;
       – від 16 до 30 к.дн. – в розмірі 20%;
       – від 31 до 60 к.дн. – в розмірі 30%;
       – від 61 до 365 к.дн. – в розмірі 40%;
       – від 365 к.дн. – в розмірі 50%.
 
       Запроваджено новий механізм зупинення реєстрації ПН та РН в ЄРПН, які визначаються контролюючим органом як ризиковані операції (критерії оцінки ступеня ризиків встановлюються Мінфіном України). Повідомлення про зупинення реєстрації ПН/РК надаватиметься  одночасно продавцю та покупцю, право скористатися ПК за ПН/РК, реєстрацію яких призупинено подовжуватиметься на строк такого призупинення (повноцінно механізм запрацює з 1 липня 2017 року).
 
       Застосування відповідальності в разі несвоєчасної реєстрації ПН/РК при застосуванні механізму призупинення реєстрації:
 
       Так,
       –  штрафні санкції не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття  рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН;
       – 50%  від суми ПДВ , нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну на таку операцію не складено при відсутності реєстрації в ПН/РК в ЄРПН  після спливу 10 календарних днів,  наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення – рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК;
       – штрафні санкції не застосовуються e разі реєстрації ПН/РК в ЄРПН протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення – рішення про відновлення реєстрації таких ПН/РК.
 
       Відбувається зміна порядку бюджетного відшкодування. 
 
       З 2017 року для всіх платників ПДВ відбувається злиття двох чинних реєстрів в «Єдиний Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування», крім цього, для сум бюджетного відшкодування, заявлених до 1 лютого 2016 року, буде сформовано окремий Тимчасовий реєстр заяв про відшкодування. 
 
       Для проведення бюджетного відшкодування висновки ДФС не будуть вимагатись, а саме відшкодування здійснюватиметься в межах коштів, наявних на єдиному казначейському рахунку.
 
       Змінено вимоги щодо порядку оформлення податкової накладної, а саме додано до обов’язкових реквізитів ПН та РК коди УКТ ЗЕД для усіх товарів (проти тільки імпортованих товарів на сьогодні), а для послуг –  коди згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. При цьому до 31 грудня 2017 року діятиме мораторій щодо застосування штрафних санкцій за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. 
 
       Застосування відповідальності в разі допущення помилок при складанні ПН/РК, виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця, – штраф в розмірі 170 гривень та зобов’язання виправити такі помилки протягом 10 календарних днів, наступних за днем його отримання. 
 
       Невиконання податкового повідомлення – рішення контролюючого органу з попередженням про необхідність виправлення платником податків – продавцем помилок тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу:
 
       Так, у разі не виправлення помилок:
       – протягом 15 к.дн. застосовується штраф ( % від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК) в розмірі 10%;
       – від 16 до 30 к.дн. – в розмірі 20%;
       – від 31 до 60 к.дн. – в розмірі 30%;
       – від 61 до 90 к.дн. – в розмірі 40%;
       – від 91 до 120 к.дн. – в розмірі 50%;
       – від 121 до 150 к.дн. – в розмірі 60%;
       – від 151 до 180 к.дн. – в розмірі 70%;
       – після 181 до к.дн. – в розмірі 100%.
 
       Крім того, за відсутність реєстрації протягом граничного строку ПН/РК в ЄРПН (крім ПН, що не  надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою), що зазначена у податковому повідомленні – рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу передбачено штраф у розмірі 50% від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну на таку операцію не складено.
 
       Відсутність реєстрації протягом граничного строку ПН/РК в ЄРПН (крім ПН, що не  надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою), що зазначена у податковому повідомленні – рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу 50 % або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну на таку операцію не складено.
 
       Встановлено, що термін проведення документальної перевірки продавця, у разі подання скарги на нього покупцем з 15 до 90 днів. У разі реєстрації ПН/РК до початку проведення перевірки, предметом якої є дотримання вимог цього Кодексу щодо своєчасності реєстрації таких документів в ЄРПН штрафні санкції, передбачені пунктом 1201.2 не застосовуються.
 
       При цьому гарантовано, що помилки в реквізитах ПН, (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у  електронному вигляді.
 
       Надано можливість перенесення суми від’ємного значення, що підлягає включенню до складу ПК наступного звітного періоду платника, що реорганізується (шляхом злиття, перетворення, поділу, виділу)до складу ПК правонаступника у наступному періоді після підписання передавального акту, після документальної перевірки контролюючого органу.  
 
       Доповнено порядок роботи системи електронного адміністрування ПДВ. 
 
       З 2017 року сплата податкових зобов’язань за уточнюючими розрахунками здійснюватиметься також через ПДВ-рахунки в СЕА шляхом формування ДФС окремих реєстрів для перерахування ПДВ до бюджету (до сьогодні така сплата відбувалась грошовими коштами на рахунки держбюджету).
 
       Для платників, які застосовують касовий метод , виключено норму щодо терміну 60 днів на віднесення до податкового кредиту сум ПДВ по податковим накладним, визначивши для них загальний термін 365 днів.
 
       Надано можливість складання зведеної податкової накладної на суму перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначену окремо по кожній операції з постачання товарів, послуг, не пізніше останнього дня місяця .
 
       Встановлено розстрочення (рівними частинами) сплати ПДВ на термін до 36 календарних місяців , без нарахування процентів та пені на операції з ввезення на митну територію України деревообробного обладнання та обладнання для виробництва медичних виробів.
 
       Встановлено мораторій на застосування штрафних санкцій до сільськогосподарських підприємств, що застосовували спеціальний режим оподаткування ПДВ за заниження такими платниками податкового зобов’язання з ПДВ або завищення ними бюджетного відшкодування, які виникли внаслідок порушення порядку розподілу податкового кредиту, за звітні (податкові) періоди з 1 січня 2016 року по 1 січня 2017 року.
 
       Продовжено до 01.01.2019 року звільнення від оподаткування операцій з постачання, у тому числі операції з імпорту, відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації.
 
 
З повагою, керівник департаменту обліку та аудиту
 
Тетяна Савчук