Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зміни в роботі електронного суду, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

Внесений 7 червня 2021 року до Верховної Ради законопроект № 3860-д направлений на удосконалення порядку та умов роботи електронної системи судів України.

Основним завданням законопроекту є покращення і створення офіційно доступних умов для листування учасників господарського, цивільного та адміністративного судочинства. Зміни не торкнулись на жаль кримінального процесу.

До складнощів в роботі електронного суду призвели законодавчі зміни, внесені  у травні 2021 року, які зобов’язали учасників процесу за умови електронного подання до суду документів, направляти всім учасникам справи паперові копії (з додатками) і надавати суду підтвердження такого направлення. Це призвело до навантаження як фінансового на учасників процесу так і втрати часу на виготовлення великої кількості копій.

В разі прийняття законопроекту, майбутні суб’єкти господарювання зобов’язані будуть при подачі заяви про реєстрацію до Єдиного державного реєстру вказувати офіційну електрону адресу, в іншому разі це може бути підставою у відповідності до вимог п.3-1 майбутньої статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» для зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію.

В разі відсутності у учасника судового процесу офіційної електронної адреси за  письмовою заявою учасника судового процесу суд може здійснювати вручення судової повістки на адресу електронної пошти, яку  учасник судового процесу вказав в такій заяві.

В разі прийняття змін, передбачених законопроектом, при наявності в учасника процесу офіційної електронної адреси, вручення ухвал (рішень) суду може відбуватись шляхом відправлення на таку електронну адресу. Це значно зекономить фінансові витрати та час всіх учасників процесу і судів.  При цьому слід зауважити, що учасник процесу в такому випадку отримує електронну ухвалу (рішення) суду, який в такому разі необхідно на законодавчому рівні визнати маючим юридичну силу та прирівняним до оригіналу.

Також, порядок електронного листування буде розповсюджуватись не на всі види документів і доказів, а у відповідності до змін до п.15 Перехідних положень КАСУ подання та реєстрація процесуальних та інших документів і доказів здійснюються в паперовій формі,крім судових повісток разом з копіями доданих документів, копій рішень, ухвал, наказів, копій (текстів) виконавчих документівпо справі.

Автоматизація юридичних процесів в Україні продовжується і ми сподіваємось на вдосконалення і інших напрямків – кримінально-процесуального, а також взаємодії всіх учасників процесів з Національною поліцією, СБУ та іншими правоохоронними та державними органами.