Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зміни в роботі судів, продиктовані надзвичайною ситуацією в країні, – Олег Добровольський, голова Комітету ААУ з податкового права

Після стрімкого розповсюдження у світі пандемії коронавірусної інфекції, Уряд нашої країни запровадив ряд заходів, які б забезпечували максимальний захист населення.

02 квітня 2020 року набрав чинності Закон України № 540-IX про запровадження заходів, направлених на забезпечення гарантій населенню у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Так, зокрема внесені зміни до КПК України (ст.27) щодо права суду на обмеження доступу осіб, які не є учасниками процесу у судове засідання під час карантину. Тобто суддя вправі видалити із зали судового засідання осіб, які не є учасниками у справі, яка розглядається.        

Також, запроваджені нові норми на час карантину у Кодексі про адміністративне судочинство України, якими встановлено наступне:

  • учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду з використанням власних технічних засобів;
  • підтвердження особи учасника здійснюється шляхом накладення електронного підпису;
  • якщо особа не має електронного підпису, то вона встановлюється у порядку визначеному відповідними законами;
  • під час карантину судами продовжуються процесуальні строки у справах на період не менше строку карантину.

Звертаємо Вашу увагу, що продовження процесуальних строків судами на час карантину стосується тільки адміністративних, господарських та цивільних справ. 

Виключенням є кримінальні провадження, процесуальні строки по яких обчислюються у звичайному порядку, тому сподіватись на відкладення на невизначений час слідчих та інших процесуальних дій не варто.

Тому хто на даний час є учасником кримінального провадження в незалежності від процесуального статусу, радимо ефективновикористати період карантину, під час якого правоохоронні органи дещо деактивізували свою роботу, для збору доказів для лінії захисту та порад з власним адвокатомв онлайн-режимі.