Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Як ми захищаємо від неправомірних дій з боку податкового органу. Практичний аспект, – Руслан Солнцев, податковий консультант ID Legal Group

Питання проведення перевірок є дуже болючим для бізнесу, її результати не завжди є втішними, оскільки закінчуються значними штрафами.

Сьогодні розповімо на конкретному прикладі, яким чином захиститись від неправомірних дій зі сторони податкового органу.

До нашої Компанії ID Legal Group, у вересні минулого року, звернувся Клієнт, фізична особа підприємець (далі – ФОП), по якому контролюючим органом було проведено планову документальну перевірку та за її результатом донараховано загальну суму штрафів у розмірі 4,5 млн. грн.

Сказати, що Клієнт був м’яко кажучи збентежений це нічого не сказати.

Фіскальним органом було зменшено всі витрати за три роки, у зв’язку із відсутністю на момент перевірки книги обліку доходів і витрат, а врахувати первинні документи вони просто не захотіли,  і як результат – донарахування 4,5 млн. грн.

Фахівцями нашої Компанії, після проведення аналізу акту перевірки та наявних первинних документів, було підготовлено заперечення до акту з вимогою призначити повторну позапланову перевірку, з метою скасування значних штрафів.

Дану вимогу контролюючий орган задовольняє та просить підготувати документи до перевірки.

При підготовці документів до перевірки у Клієнта стається подія (крадіжка документів з автомобіля), про яку він відразу повідомляє контролюючий орган з підтверджуючими документами та просить згідно норм Податкового кодексу надати 90 календарних днів на їх відновлення.

Проте, податковий орган не йде назустріч платнику податків і на 28 календарний день відновлення документів направляє поштою наказ на проведення невиїзної документальної перевірки, який ФОП отримує за 1 день до її закінчення.

У зв’язку із обмеженими термінами надання документів та тривалістю процедури відновлення документів, Клієнт просить перенести перевірку. Проте, податковий орган повторно не реагує на дане прохання, проводить перевірку без документів, всупереч вимогам Податкового кодексу, і залишає результати акту перевірки без змін.

Нашою Компанією, після проведення аналізу дій контролюючого органу, було надано Клієнту рішення цієї ситуації, а саме, підготовлено обґрунтований позов до суду про визнання протиправними дії Податкового органу та скасування Наказу.

Підставами для складання даного позову стало:

  • ігнорування фіскальним органом вимог Податкового кодексу щодо відновлення документів;
  • проведення документальної невиїзної перевірки без отримання документів від платника або в інших спосіб (Податковим кодексом передбачено, що документальна перевірки проводиться лише в тому випадку, якщо документи отримані від платника або в інший спосіб);
  • короткі терміни надання документів (1 день).

Чому контролюючий орган пішов на такі кроки? Чому об’єктивно не підійшов до врахування документів під час проведення перевірки? Чому не надав термін на відновлення документів? Виникає багато чому!

Це свідчить, що підхід до проведення перевірок податковим органом не поодинокий і носить системний характер.

З якою ціллю? Ну явно не піти на зустріч платнику податків, який три роки сплачував значні податки та відрахування до бюджету.

Варто звернути увагу, що перспектива скасування наказу в суді є, і потягне вона за собою автоматичне скасування висновків акту та штрафів.

Звісно, податковий орган захоче реалізувати своє право на проведення перевірки.

Але постає питання, чи зможе він після скасування судом вийти на повторну перевірку за цей самий період?

Організувати це як планову перевірку – не зможе, так як вона проводиться лише в тому місяці, в якому передбачена в плані графіку.

Як позапланову, через запит про надання документів –  таке право кодексом заборонене.

Підсумовуючи вищезазначене можемо зробити такі висновки:

  •  при правильно обраній стратегії захисту, перспектива оскарження наказу завжди є;
  • єдиного рішення для всіх життєвих ситуацій нема, а тому варто керуватися індивідуальним підходом;

щоб мінімізувати значні ризики, їх необхідно спочатку оцінити та проаналізувати, а оцінивши побудувати покрокову стратегії захисту.