Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Яких платників податківці перевірятимуть у 2020 році, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Податкова перевірка завжди була і залишається особливо хвилюючим питанням, з якою наражаються безліч бізнесових структур.

А отже, бізнес з «нетерпінням» чекає офіційного оприлюднення плану-графіку документальних планових перевірок на наступний рік, аби ввівши код свого підприємства довідатись про наявність/відсутність у такому переліку.

Загальновідомо, що протягом останніх років, а саме наприкінці грудня податківці оприлюднюють на своєму офіційному сайті податкової служби України план-графік документальних планових перевірок.

Звісно не буде виключень і в цьому році.

То ж з впевненістю можемо стверджувати, що  на сьогоднішній день податкова служба завершує втілення так званого обрання «щасливчиків» для внесення до списку документальних перевірок на 2020 рік.

На наш погляд, важливим моментом про який треба знати це те,що податкові органи організовують контрольно-перевірочну функцію шляхом відбору для проведення документальних перевірок тих юридичних осіб, у яких наявні ризики щодо невиконання або ж неналежного виконання вимог законодавства, які передбачають значні втрати бюджету, адже, як правило платниками з позитивною податковою історією не цікавляться.

Керуються в своїй роботі податківці Порядком № 524 від 02.06.2015(у редакції наказу Міністерства фінансів України № 386 від 26.03.2018), далі по тексту – Порядок.

Передусім, важливим аспектом про який необхідно знати – це періодичність проведення таких перевірок, котра визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників та поділяється на:

високий – не частіше 1 разу на календарний рік;

середній – не частіше ніж раз на 2 календарних роки;

незначний – не частіше, ніж раз на 3 календарних роки.

То ж з’ясуємо в даній публікації на яких саме платниках опиниться вимогливий погляд податківців.

І так, першочергово у поле зору податкової служби підпадуть суб’єкти господарювання, які мають наступні критерії ризиків, зокрема:

якщо доходи збільшуються а податок на прибуток зменшується на 50 та більше %;

якщо встановлено, що рівень сплати податків на додану вартість та прибутку по відповідній галузі вищий на 50 та більше % за рівень сплати таких податків Вашим підприємством;

у разі взаємовідносин з ризиковими контрагентами;

у разі наявності інформації про не підтвердження реального здійснення операції з придбання товарів, робіт, послуг;

у разі якщо відбувається декларування від’ємного значення фінансового результату від операційної діяльності, тощо.

Саме за визначенням вищезазначеного Порядку вони вважаються критеріями найбільш високого ступеня ризику.

Поряд з цим, даний Порядок включає і критерії відбору за середніми ступенями ризику, серед яких, наприклад:

декларування СГД збитків протягом двох звітних періодів у разі коли звітування здійснюється поквартально та за один період у разі якщо підприємство звітує за календарний рік;

у разі здійснення для основного виду діяльності підприємства нетипових експортних операцій товарів;

у разі якщо підприємство включає до ПК залишок від’ємного значення попереднього періоду;

у разі якщо виникає різниця між фінансовим результатом до оподаткування задекларованих у податковій звітності та фінансовій звітності в розмірі понад 10 відсотків, тощо.

Не зайвим буде також пригадати і про те, що при плануванні на І квартал наступного року податківці враховуються показники за результатами діяльності підприємства за 9 місяців поточного року, на ІІ та ІІІ квартали – за попередній рік, на ІV квартал – за І півріччя поточного року.

У випадку якщо звітним періодом для податку на прибуток для вашого підприємства є календарний рік, то будуть враховуватись показники діяльності за попередній рік.

До речі, офіційної інформації за якими саме критеріями відбору ваше підприємство потрапило до плану-графіку Ви не знайдете.

Проте, дізнатись доволі просто, а саме шляхом звернення до контролюючого органу у наданні публічної інформації у відношенні того, на якій підставі включили в план-графік перевірок, за якими критеріями і ким, відповідно, прийнято таке рішення.

Отримана ж відповідь від податкового органу сформулює подальші Ваші дії.