Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Мінфіном внесено зміни до Порядку обліку платників податків, оновлено форми додатків до порядку обліку та всі реєстраційні документи для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО, – Олександр Самарін, аудитор ID Legal Group

Починаючи від початку року, а саме з 01.01.2022 вступив в дію Наказ Мінфіну, датований 13.12.2021 під №662, який отримав назву  «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» /зареєстрований Мінюстом 30.12.2021 під №1693/37315/ (далі по тексту – Наказ №662).

Так, вказаним Наказом №662 затверджено зміни до ряду власних актів нормативно-правового характеру, серед яких присутній Порядок обліку платників податків і зборів.

Зміни в Порядку вчинені з метою приведення у відповідність наступних документів (посилання1):

–       ЗУ №1525-ІХ від 03.06.2021;

–       ЗУ №1617-ІХ від 01.07.2021;

–       ЗУ №1618-ІХ від 01.07.2021;

–       Постанова ВРУ №807-ІХ від 17.07.2020, а також для вдосконалення такого механізму, як облік платників податків в органах ДПС.

 

Ключові зміни полягають у наступному:

–       Розділи ІІІ, ХІ Порядку обліку доповнено пунктами стосовно порядку взяття (зняття) на облік (з обліку) особи в статусі нерезидента, яким постачається електронні послуги на митній території нашої країни (положеннями ПКУ визначено процедуру взяття на облік у випадку реєстрації особи-нерезидента в якості платника ПДВ та зняття з обліку вказаної особи у випадку анулювання реєстрації платника ПДВ).  

–       Згідно з нормами ЗУ №№1617, 1618 із Порядку обліку виключені терміни: ознака «суб’єкт ВЕЗ «Крим» (ПКУ визначені особливості оподаткування для платників на територіях, які є тимчасово окупованими, а саме: АР Крим та м. Севастополь, областях Донеччини та Луганщини. Ознака тимчасово окупованої території встановлюється органами ДПС самостійно на підставі даних про податкову адресу);

–       На підставі Постанови №807 введено в дію поняття нового районного поділу в межах АР Крим та областей нашої країни. Нові райони включають в себе тергромади, якими утворюються новими адміністративно-територіальний рівень.

На підставі наказу Мінрегіону №290 від 26.11.2020, який має назву «Про затвердження Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад» (далі по тексту – Наказ №290)затверджено КАТОТТГ*, який фактично мав замінити КОАТУУ.

Разом з цим, запровадження КАТОТТГ є наслідком реформи адміністративно-територіального устрою в нашій країні (що розпочата в 2015 році), в термін проведення якої відбувався поступовий процес, в ході якого населені пункти (серед яких: сільські, селищні та міські ради, що мають спільні межі) об’єднувались в територіальні громади та, відповідно, утворюючи нові райони.

            У зв’язку з вищевикладеним у форми документів (що є додатками до Порядку обліку) внесені зміни і передбачено заповнення інформації щодо території або відповідно до КАТОТТГ, або відповідно до КОАТУУ, зокрема до (посилання2):

–       додатку 2;

–       додатку 5;

–       додатку 6;

–       додатку 8;

–       додатку 9;

–       додатку 10.

Згідно з Наказом №662 оформлення всіх реєстраційних заяв з метою застосування РРО, ПРРО, РК та КОРО**  відтепер міститимуть графу під назвою «код території», (раніше зазначався відповідний код КОАТУУ***).

            Разом з цим до кінця 2021 року в реєстраційних документах для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО знаходила своє відображення графа для зазначення номера КОАТУУ.

            Тому, з метою проведення у відповідність до Наказу №290 всі реєстраційні заяви для застосування РРО, ПРРО, РК та КОРО Мінфіном розроблено Наказ №662.

            Таким чином, згідно з оновленими реєстраційними формами замість «КОАТУУ» відтепер знаходить своє відображення графа «код території».

            У свою чергу, код адміністративно-територіальної одиниці складається з літер «UA» (код нашої країни згідно ISO 3166-1), після яких зазначаються 17 цифр (схематично має вигляд наступним чином:  UA|ОО|РР|ГГГ|ППП|ММ|УУУУУ).

            Сімнадцять цифр несуть в собі інформацію про наступне:

перша та друга цифра – код адміністративно-територіальної одиниці 1-го рівня (області, АРК або міста зі спецстатусом), при чому такий код збігається із кодом, за яким ця одиниця була зазначена в КОАТУУ (як приклад «80» для м. Києва, що є аналогічним зазначенню в КОАТУУ).

третя та четверта цифра – код району;

п’ята-сьома цифра –  код тергромади;

восьма-десята цифра – код населеного пункту;

одинадцята, дванадцята цифра – код району в місті;

тринадцята-сімнадцята цифри визначають унікальний ідентифікатор об'єкту.

            Згідно з усіма примітками до нових форм визначено, що вказану графу необхідно заповнювати згідно з 5-им (у випадку наявності) або 4-им рівнем КАТОТТГ (4-й рівень – населені пункти /міста, села, селища/, 5-й рівень /додатковий/ райони у містах (в т.ч. в містах, які мають спецстатус)).

            Разом з цим, Наказом №662 передбачено, що РК, КОРО за формами, які встановлені в додатках 1,2 та 6 до Порядку у редакції, яка діяла до введення в дію цього Наказу, можуть бути використані СГ до скасування реєстрації наявних КОРО, РК або їх закінчення.   

 

посилання1:

–       ЗУ №1525-ІХ від 03.06.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам»;

–       ЗУ №1617-ІХ від 01.07.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя»;

–       ЗУ №1618-ІХ від 01.07.2021 «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та внесення змін до деяких законодавчих актів України»;

–       Постанова ВРУ №807-ІХ від 17.07.2020 «Про утворення та ліквідацію районів»;

 

посилання2:

–       додаток 2. «Довідка про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР» (форма №34-ОПП);

–       додаток 5. «Заява (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) (форма №1-ОПП)

–       додаток 6. «Заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) (форма №1-ОПН)»;

–       додаток 8. «Заява (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) (форма №5-ОПП);

–       додаток 9. «Заява про взяття на облік за неосновним місцем обліку (форма №17-ОПП)»;

–       додаток 10. Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма №20-ОПП)

 

*Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад;

**реєстратори розрахункових операцій, програмні реєстратори розрахункових операцій, розрахункова книжка, книга обліку розрахункових операцій;

*** Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України.

З повагою,

Олександр Самарін

аудитор ID Legal Group