Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нарахування єдиного внеску на авторську винагороду.

       Якщо авторська винагорода виплачується фізичній особі (працівнику за  трудовим або цивільно-правовим договором), то на таку винагороду нараховується єдиний внесок.
 
       ДФС України з приводу цього, надано роз’яснення листом від 23.09.2016 р. N 20736/6/99-99-13-02-03-15.
 
       До суб'єктів права інтелектуальної власності відносяться:
 
       – творець та інші особи, яким належать особисті немайнові або майнові права інтелектуальної власності. 
 
       Крім того, Цивільним законодавством чітко визначено, що результат творчої діяльності у промисловій, художній, виробничій та інших сферах є товаром.
 
       Таким чином, цей товар є об'єктом права інтелектуальної власності.
 
       Твори науки, комп’ютерні програми, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, комерційні найменування, торгівельні марки, тощо, відносяться до об'єктів права інтелектуальної власності (Цивільний кодекс України).
 
       Статтею 15 Закону України «Про авторське право і суміжні права» визначено порядок виплати та розмір авторської винагороди. 
 
       Платниками ЄСВ є роботодавці (підприємства, фізичні особи – підприємці),  працівники громадяни України, іноземці, фізичні особи, які за цивільно-правовими договорами виконують роботи або надають послуги.
 
       Проте, визначено перелік видів виплат, які здійснюються за рахунок коштів роботодавця та на які не нараховується єдиний внесок.
 
       До такого переліку відноситься винагорода, що виплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, за виключенням гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та оплата їх праці, що нараховується за ставками авторської винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві (пункт 9 розділ 1 Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавця, на які не нараховується єдиний внесок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року N 1170).
 
       Фіскали в листі – роз’ясненні зазначили, що базою для нарахування єдиного внеску є авторська винагорода, яка виплачується фізичній особі, або працівнику відповідно до  умов трудового або цивільно-правового договору.
 
 
З повагою, керівник податкового та митного департаменту
 
Наталія Сухарева