Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Оподаткування картонної упаковки, що реалізується як макулатура: умови та нюанси, – Наталія Сухарева, аудитор ID legal Group

Підприємство реалізує товар, який не має відокремленої вартості (тобто вартість додана до собівартості товару) та придбавається в картонній упаковці. Надалі товар продається кінцевим споживачам з ПДВ (до собівартості включено його собівартість, в т. ч. і упаковки), при чому картонна упаковка, як макулатура, без нарахування ПДВ продається окремо (розд. ХХ ПКУ п. 23 підр. 2). У зв’язку з вищенаведеним є необхідність роз’яснення щодо порядку обчислення та нарахування податкових зобов’язань згідно з ст. 199 ПКУ під час здійснення операції з продажу картонно-паперової упаковки для подальшої утилізації.

Картонна упаковка, при придбанні товару, не має відокремленої вартості. Тобто разом з упаковкою визначається вартість товару, та надалі реалізується як макулатура окремо від товару.

Якщо відбувається придбання товарів/послуг, які в наступному етапі беруть участь в оподатковуваних/звільнених від оподаткування операціях, то підприємство зобов’язане визначити свої ПЗ з ПДВ відповідно до ПКУ (ст.199).

Слід зазначити, що база (об’єкт) оподаткування (у вказаному випадку) розраховується відповідно до ПКУ (п. 189.1 ст. 189) виходячи з вартості придбання таких товарів (в т.ч. з вартістю картонної упаковки).

Для цілей оподаткування (Відповідно до ПКУ, п. 44.1 ст. 44) підприємства зобов'язані вести облік доходів, витрат, інших показників, пов'язаних з визначенням бази (об'єктів оподаткування) та/або ПЗ, на підставі первинних документів, бухоблікових регістрів, фінзвітності, інших документів, що зв’язані з нарахуванням (сплатою) податків і зборів, ведення яких передбачено законами нашої країни.