Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Податкові наслідки оперативної оренди.

       Звісно, в обставинах сьогодення далеко не кожна компанія може дозволити собі придбати нові основні виробничі засоби, приміром, такі як будівля. В таких випадках доречним вирішенням даної проблеми слугуватиме заключення договору оперативної оренди. 
 
       Безумовно, у процесі експлуатації виникатиме необхідність поліпшення або навіть ремонту такого приміщення, які лягатимуть на плечі компанії орендаря.
 
       Однак, доволі часто у випадку спливу строку дії договору та коли обидві сторони вже не мають наміру продовжувати ці правовідносини, як правило, в такому разі орендар буде зобов’язаний повернути орендодавцю поліпшений об’єкт оренди. 
 
       Звідси виникає багато питань щодо наслідків даної операції для орендаря.
 
       Одразу зауважимо, податковим витратам бути. Давайте з’ясуємо.
 
       Враховуючи свіже роз’яснення контролерів та актуальність даного питання для багатьох фірм, у матеріалі цієї публікації розглянемо нюанси оподаткування податком на прибуток операцій з такого повернення, а також торкнемось актуальної теми ПДВ.
 
       Отже, у консультації №2559/ІПК/715-32-12-01-14 від 08.11.2017 року, територіальний фіскальний орган (ГУ ДФС у Одеській області) звернув увагу на визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток у розумінні норм п.п.134.1.1 п.134 ст.134 ПКУ. 
 
       Більше того, по цьому питанню зазначив про регулювання різниць, які виникають при нарахуванні амортизації згідно із статтею 138 ПКУ. Передусім, мова йде про те, що після закінчення договору оперативної оренди – орендар на підставі положень абзацу 4 п. 138.1 та абзацу 3 п. 138.2 ст. 138 ПКУ має збільшити фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт або поліпшення орендованих засобів, визначеної відповідно до П(С)БО, та зменшити фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт, поліпшення орендованих основних засобів, визначеної з урахуванням згаданої 138 статті ПКУ. 
 
       Позиція в даному випадку пояснюється досить зрозуміло.
 
       Що ж, з прибутком розібрались. Вочевидь, нарахування податкових зобов’язань із ПДВ орендарю також не уникнути. 
 
       Дійсно, фіскали оприлюднили свою позицію наступним чином:
 
       – у випадку понесених витрат орендарем на поліпшення об'єкта оренди без відповідної компенсації таких витрат орендодавцем, то при такому поверненні поліпшення вважається безоплатно наданою послугою та оподатковується за ставкою 20%, виходячи з ціни придбання товарів або послуг, використаних для такого поліпшення;
 
       – у разі укладання окремих договорів про надання орендодавцем орендарю компенсації витрат орендаря на поліпшення об'єкта оренди, то суми коштів, сплачених (відшкодованих, компенсованих) за такими договорами, є окремою операцією з надання послуги з поліпшення основних фондів, розглядається як окремий об'єкт оподаткування та оподатковується за ставкою 20%, виходячи з ціни, визначеної у відповідних договорах.
 
       Завершуючи, слід наголосити, що діючи на свій розсуд при укладанні договору оперативної оренди та поліпшуючи стан останнього, компаніям варто не забувати про послідуючі податкові наслідки у випадках повернення аби уникнути непорозумінь з контролерами.
 
 
З повагою, керівник податкового та митного департаменту
 
Наталія Сухарєва