Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ненадання відповіді на адвокатський запит – часта практика державних органів, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

Поширеним на сьогодні є повна або часткова відмова у наданні відповіді на адвокатський запит.

Оформлення і порядок надання відповіді на адвокатський запит регламентовані ст.ст. 20, 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», які передбачають строго обмежений перелік документів, які додаються до запиту (копія свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та копія ордеру) та строки надання відповіді до 5 днів. Витребування будь-яких інший документів у адвоката є незаконним.

Одним з випадків з власної практики є відмова державного органу в наданні інформації про персональні дані клієнта.

Підставою для відмови стали посилання на вимоги Закону України «Про інформацію» та «Про захист персональних даних», а також на конфіденційність запитуваної інформації.

В ході листування з державним органом, який попередньо відмовив в наданні інформації, адвокат послався на ст.8 Закону України «Про захист персональних даних», яка передбачає права суб’єкта персональних даних на надання відповідного доручення щодо отримання інформації уповноваженим на те особам і на доступ до своїх персональних даних. Крім того, ч.2 ст.11 Закону України «Про інформацію» передбачає, що до конфіденційної інформації про фізичну особу відносяться зокрема, дані про її національність,  освіту,  сімейний  стан,  релігійні переконання,   стан   здоров'я,  а  також  адреса,  дата і місце народження. Кожному забезпечується  вільний  доступ  до  інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законом. В адвокатському запиті мова йшла про інший вид інформації. 

Шукаючи компроміс в даній ситуації, і враховуючи важливість отримання відповіді, адвокат, крім передбачених законом документів, підтвердив свої повноваження також копією договору про надання правової допомоги з клієнтом, яким передбачено право адвоката на подання запитів у державні органи та установи від імені та за дорученням клієнта. 

На вищевказані аргументи державний орган надав відповідь на адвокатський запит в повному обсязі. 

Таким чином, прихожу до висновку, що в кожному конкретному випадку, для досягнення позитивного результату для сторони захисту, варто достатньо обґрунтувати свої запити та за необхідності надати додаткові документи, безперечно за умови, якщо ці документи не нашкодять інтересам клієнта і не порушать адвокатську таємницю.