Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Новації реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них, – Тетяна Савчук, аудитор ID Legal Group

Дві тисячі двадцять другий рік увірвався в наше буремне життяз багатьма змінами у податковій політиці. Ми вже звертали увагу наших колег, клієнтів на ряд «подаруночків під ялиночку» для бізнесу, отриманих з введенням в дію Закону № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 р.

Одним із таких «подаруночків» стало іобмеження права включення доподаткового кредиту з ПДВ зареєстрованихподатковихнакладних та розрахунків коригування до них,яке зменшило строк для врахування з 1095 днів (3-х років) до 365 днів (1-го року).

 Не дарма кажуть, що все нове – це добре забуте старе, адже раніше,це право вже складало 365 днів. Кому і для чого прийшло в голову таке нововведення – не відомо, напевно маємо дякувати тим світлим головам, які не допустили  прийняття терміну, зазначеного у проекті закону (законопроект №5600)  – 180 днів.

Обнадіюєтой факт, що зазначений термін переривається на період зупинення реєстрації податкових накладних/РК. Однак, як завжди, не обійшлось без таємниць та недомовок, а саме: не відомо, чи подовжується переривання терміну на період після прийняття рішення про відмову у реєстрації, і вже точно, на нашу думку, правило переривання не буде розповсюджуватись на перипетії платників з податківцями у судах. З цього приводу залишається лише чекати на роз’яснення податківців.

А як же рахувати новий строк для перехідних операцій? Для тих ПН/РК, які виписані та зареєстровані до 01.01.2022 в перехідних положеннях, внесених Законом 1914-ІХ , діє подвійне правило для терміну включення до податкового кредиту:

–      з моменту виписки та реєстрації такої ПН в єдиному реєстрі, не повинно пройти більше трьох років(1095 днів);

–      наданим правом можна скористатися протягом 365 днів, починаючи з 01.01.2022 року, тобто до кінця 2022 року.

Звісно, ніхто не позбавив права платника податків врахувати пропущену ПН шляхом подачі уточнюючого розрахунку за відповідний звітний період. Таке право залишається у платника податків протягом 1095 днів, як і раніше. Але усім відомо, що подача уточнюючого розрахунку – то часто дуже клопітна процедура, що може супроводжуватися уточненням і інших звітних періодів. Та й врешті втрачається головний сенс, який випливав із права на ПК, коли платник податків міг у ручному режимі регулювати своє податкове навантаження через суму врахованого податкового кредиту.

Окрім зазначених змін, з’явилося ще і  обмеження для періоду реєстрації розрахунків коригування до податкових накладних, якого раніше не було в ПКУ. З 01.01.2022 року ця можливість надається платнику протягом 3-х років(1095 днів)з дати складання ПН, яка коригується.

І якщовже, мова в нас йде про право на податковий кредит, хочеться ще нагадати, бо це на наш погляд важливо, що термін  права включення до податкового кредитуніколи не стосувався кредиту, отриманого при ввезенні товарів на митну територію України (тобто сформованого на підставі вантажних митних декларацій). Скористатися цим кредитом платник ПДВ може лише у періоді оформлення ВМД.