Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Новації кримінального процесу від Верховної Ради. Погляд адвоката, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

23 та 25 жовтня 2019 року з’явились проекти Законів № 2303 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (надалі №2303) та № 2315 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення виконання рішення Конституційного Суду України стосовно оскарження ухвали суду про продовження строку тримання під вартою» (надалі №2315).

Законопроект №2303 вносить зміни до статті 7 діючого Закону, відповідно яких несумісною з діяльністю адвоката буде робота чи діяльність, яка унеможливлює дотримання адвокатом принципу професійної незалежності. З одного боку права на іншу діяльність адвоката розширені, оскільки не обмежені як раніше чітким переліком, однак з іншого боку під значенням «унеможливлює дотримання принципу професійної незалежності» поняття досить широке.  

В статті 13 законопроекту №2303 нарешті виключенопоняття для адвоката, як «самозайнята особа», в разі здійснення ним діяльності індивідуально. Крім того, дану статтю доповнено правом адвоката самостійнообирати  для себе систему обліку, звітності та оподаткування результатів професійної діяльності. Сподіваємось, що це перший важливий крок до врегулювання болючого питання порядку сплати адвокатами ЄСВ в якості самозайнятих осіб.

Вищевказані зміни досить важливі, але потребують конкретизації з метою уникнення неправильного трактування на користь однієї із сторін.

Законопроектом №2315 визначений і досить чітко деталізований порядок апеляційного оскарження ухвал суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на запобіжний захід у виді тримання під вартою тапро продовження строку тримання під вартою, постановлені під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення до суті.

Строк апеляційного оскарження таких ухвал визначений у 5 діб з дня оголошення. Скаржником можуть бути обвинувачений, його захисник та законний представник. Апеляційна скарга подається безпосередньо до апеляційного суду і її розгляд відбувається без виклику сторін кримінального провадження, що економить час і ресурси суду, але позбавляє права сторони бути присутніми під час розгляду скарги та відстоювати свої інтереси в суді.

Даний законопроект виник на виконання рішення Конституційного суду України і не є вкрай актуальною необхідністю вирішення наболілих питань в галузі кримінального процесу. Очікуємо роботи законодавців і з більш актуальних питань, таких як зловживання процесуальними правами: подача повторних клопотань (вже після винесення рішень судами по даним фактам) як стороною обвинувачення так і стороною захисту; порядок апеляційного оскарження деяких рішень (ухвал) суду, які на сьогодні оскарженню не підлягають та багато інших, які реально ускладнюють роботу судів та й досі є важелем тиску на бізнес.