Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нові напрямки роботи БЕБ щодо гарантій збереження європейських коштів в Україні, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

З 1999 року в ряді країн Європи діє програма ініціатором якої є Європейській союз, і носить назву Європейського Офісу щодо запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF). У відповідності із останнім звітом OLAF показники їх роботи за 2021 рік досить високі, співробітниками відкрито 234 розслідування, за результатами яких рекомендовано повернути в бюджет Європейського Союзу 527 млн. євро за серйозні порушення та шахрайство. https://anti-fraud.ec.europa.eu/about-us/reports/annual-olaf-reports_en

За останні роки OLAF розслідував складні випадки шахрайства, розробляв та надавав рекомендації щодо заходів безпеки, розкривав фіктивні пропозиції шахраїв по вакцина проти COVID-19, боровся із незаконною торгівлею відходами, тютюнових виробами та іншими засобами, які становлять небезпеку для здоров’я людини та навколишнього середовища. Ця організація досягла позитивних результатів, володіє багатим досвідом та знаннями, дійсно має глобальний обхват та відмінний досвід співробітництва з партнерами як в Європі так і на іншому кінці світу.

Основними функціями OLAF є виявлення, розслідування та робота над припиненням шахрайства, яке спричиняє шкоду бюджету Європейського Союзу, а саме : проведення незалежних розслідувань шахрайства та корупції з використанням фондів ЄС для забезпечення надходження коштів платників податків до проектів, які можуть допомогти з створенням робочих місць та загальним економічним ростом, розслідування серйозних неправомірних дій співробітників ЄС та інше.

За наявною інформацією ЗМІ Бюро економічної безпеки України (БЕБ) братиме участь у програмі OLAF. Програма триватиме до 2027 року та повинна забезпечити технічну базу та навчання працівників органів фінансових розслідувань.

Участь Бюро економічної безпеки України (БЕБ) у зазначеній програмі є найважливішою враховуючи зобов’язання України із забезпечення контролю над фінансовими ресурсами ЄС у межах Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Для України ця програма містить технічну та операційну підтримку в проведенні розслідувань, систему обміну інформацією у митний сфері, систему опрацювання (управління) невідповідностями. Долучення до програми дозволить співробітникам Бюро отримати необхідні знання та професійну підготовку в сфері захисту коштів ЄС.

Яким чином нова програма та її впровадження в Україні торкнеться українських платників податків?

Насамперед, якщо не стовідсоткові гарантії, то щирі сподівання на розповсюдження нових знань та принципів роботи на Бюро в цілому, на високий професіоналізм та довгоочікувану об’єктивність у відкритті та розслідуванні злочинів в сфері економіки, припинення безпідставного тиску на бізнес, гарантії цільового використання європейських коштів всередині країни і, відповідно, збільшення кількості іноземних проектів в Україні, зростання можливостей для інвестицій та розвитку бізнесу в цілому.