Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Новий вид кримінального покарання, – Олег Добровольський, партнер ID Legal Group

Законодавці 22 серпня 2022 року запланували доповнити перелік видів кримінальних покарань новим видом у вигляді пробаційного нагляду (законопроект 7688). Основною метою запровадження нового виду покарання є можливість зменшення кількості засуджених в місцях позбавлення волі. Пробаційний нагляд розглядають в якості заміни позбавленню волі, а також як додаткове покарання. 

Пробаційний нагляд полягає в обмеженні прав і свобод засудженого без ізоляції від суспільства з метою його виправлення на строк від 1 до 5 років. Якщо пробаційний нагляд призначають в якості додаткового покарання його строк не може перевтщувати 3 років. А при призначенні разом зі штрафом не може переаищувати один рік. 

З метою потенційної можливості поповнення бюджету та знову ж зменшення кількості осіб, які утримуються в місцях позбавлення волі та тимчасового утримання, передбачається більш доступний спосіб внесення застави як запобіжного заходу у кримінальних провадженнях. Особи, відносно яких обрана застава будуть мати можливість внести її в розстрочку протягом одного року з врахуванням доходів підозрюваного або обвинуваченого. 

Зазначені зміни направлені на подальшу гуманізацію механізму пенітенціарної системи, перехід на реабілітаційні заходи, а також знижують фінансове та фізичне навантаження на відповідні пенітенціарні заклади. Однак основою запровадження нового виду покарання звичайно повинна бути його розумна і справедлива відповідність скоєному злочину. Законопроект не передбачає переліку конкретних злочинів (статей КК України), за які може бути призначений такий вид покарання, але вказується, що даний вид є альтернативою позбавлення волі. Враховуючи, що санкції  деяких економічних статей КК пом'якшені законодавцями, то найімовірніше такий вид покарання може стати популярним серед економічних злочинів.