Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нововведення для нерезидентів в 2021 році, – Олександр Самарін, аудитор ID Legal Group

Від початку 2021 року вступив силу Закон України № 1117-IXвід 17.12.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування» (далі по тексту – Закон № 1117), яким законодавчим органом внесено зміни у відповідні статті Податкового кодексу України (далі по тексту – Кодекс), що стосуються обрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств постійними представництвами нерезидентів.

Так,на підставі Закону № 1117 змінено п.60 підр. 10 розд. ХХ Кодексу, яким відтепер передбачається нерезидентам (іноземним компаніям, організаціям), якими проводиться господарська діяльність на території нашої країни (та/або якими незалежно акредитовані (зареєстровані, легалізовані) підрозділи з відокремленим статусом (а також постійні представництва)), станом на початок 2021 року не обліковуються в органах ДПС, зобов’язуються в межах 3-х місяців надати в органи ДПС, як це передбачено порядком, встановленим п.64.5 ст.64 Кодексу.

Також, до вищевказаного пункту Кодексу додано новий абзац, яким вказується на те, що постійні представництва можуть залишатись платниками податків (в т.ч. податку на прибуток)до моменту реєстрації відповідних нерезидентів.

Разом з цим необхідно звернути увагу на той факт, що, починаючи з 2021 року, постійними представництвами втрачається статус платників податку на прибуток, на підставі ЗУ №786 від 14.07.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців».

Отже, з 01.01.2021 нерезидент до моменту започаткування фінансово-господарської діяльності (з використанням функцій представництва) має стати на облік в органі ДПС за адресою, що є місцезнаходженням його постійного представництва, що передбачено абз.1 п.133.3 ст.133 Кодексу.

Після постановки на облік нерезидента в якості платника податку на прибуток, його постійне представництво буде знято з обліку як платник цього податку(в залежності від акредитації такого представництва як відокремленого підрозділу на території нашої країни), перебуваючи платником інших податків, має:

–         обліковуватись в контролюючому органі у разі, якщо має статус акредитованого підрозділу з присвоєним кодом ЄДРПОУ;

–         знятись з обліку в контролюючому органі (згідно з порядком, за заявою) у разі, якщо відсутня акредитація як відокремленого підрозділу нерезидента з присвоєним 9-значним реєстраційним (обліковим) номером платника (наданий  контролюючим органом).

 Згідно з внесеними змінами Законом №1117 до п.141.4 ст.141 Кодексу до кінця 2020 року обов’язком постійних представництв є утримання податку на прибуток підприємств під час виплат доходів на користь нерезидентів, тобто нарахування податкових зобов’язань, подання податкової звітності, утримання податку з доходів (джерелом походження яких є наша країна)збережено за постійними представництвами до моменту взяття на облік нерезидентів як платників зазначеного податку.

Окрім вищезазначеного, відтерміновано дію (до 01.01.2022) змін до п.п.133.1.5 п.133.1 ст.133 Кодексу, щодо нерезидентів (стосовно визначення платниками податку на прибуток), у яких наявне ефективне управління на території нашої країни.

З повагою,

Олександр Самарін

аудитор ID Legal Group