Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд актуальних змін, спричинених прийняттям закону про держбюджет на 2018 рік.

       Однією з добрих тенденцій діючого Уряду стало своєчасне затвердження бюджету на наступний рік, як то кажуть, не під ялинку. Відтак, ми змогли ознайомитися з основними змінами, що пропонуються, та раді поділитися ними зі своїми читачами.
 
       Отож, як і анонсувалося Урядом, підвищено мінімальні гарантії громадянам та встановлено наступні вимоги.
 
       Розмір мінімальної заробітної плати змінили і з січня така заробітна плата має бути не меншою, ніж 3723 гривні для осіб, які працюють на умовах повної трудової зайнятості.
 
       Не складно розрахувати, як зміниться навантаження на роботодавця з кожного найманого працівника: 726 гривень – утримання та 819 гривень нарахування пенсійного внеску, всього 1545гривень. Ріст склав 116,3% у порівнянні з навантаженням, що мало місце з 1-го січня 2017 року. Для порівняння, суха статистика індексів споживчих цін станом на початок грудня 2017 року демонструвала ріст споживчих цін на рівні 112,5% в цілому за рік, хоча реальний результат не видається таким вже й позитивним.
 
       Прожитковий мінімум на одну особу з 1 січня 2018 року становитиме 1700 гривень (з 1 липня – 1777 гривень, з 1 грудня – 1853 гривні) в тому числі для працездатних осіб – 1762 гривні (з 1 липня – 1841 гривня, з 1 грудня – 1921 гривня).
 
       Нагадаємо, що прожитковий мінімум для працездатної особи є базою для розрахунку податкової соціальної пільги, яка з 1-го січня становитиме 881 гривню та застосовуватиметься для відповідних категорій найманих працівників з метою зменшення бази оподаткування ПДФО у випадках, якщо доходи працівника не перевищуватимуть 2470 гривень.
 
       В такому ж розмірі з січня 2018 року не підлягатиме оподаткуванню ПДФО благодійна нецільова допомога.
 
       Також розмір прожиткового мінімуму вплине на розрахунок максимальної заробітної плати як бази для обрахунку єдиного соціального внеску. З січня 2018 року внески ЄСВ не будуть нараховуватись із тієї частини заробітної плати, яка перевищуватиме 44 050 гривень. Таку ж суму становитиме і максимальний розмір виплат у вигляді соціальної допомоги по вагітності та пологам.
 
       Щодо інших актуальних змін, то, на нашу думку, найбільш цікавим є те, що у 2018 році на нас чекатиме загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативна грошова переоцінка земель сільськогосподарського призначення. Для цього буде затверджено спеціальний порядок КМУ і проводитиметься вона одночасно по всій території країни. Вочевидь, усе йде до зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.
 
 
З повагою, керівник департаменту обліку та аудиту
 
Тетяна Савчук
ID Legal Group – стратегічна, вузькоспеціалізована юридична компанія в сфері податкового права та економічної безпеки.

2017 – 2022 (Стара версія), 2024 (Нова версія) © Всі права захищено. ТОВ «Юридичне об’єднання «ID ЛІГАЛ ГРУП».

Будь-яке копіювання, публікація, передрук чи подальше розповсюдження інформації дозволяється лише при прямому, відкритому для пошукових систем, гіперпосиланні в першому абзаці на конкретну новину чи матеріал юридичного об’єднання ID Legal Group