Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Особливості оподаткування спадщини фізичної особи, яка проживає на території ВЕЗ «Крим».

       У разі отримання спадщини фізичною особою, яка проживає та має реєстрацію на території ВЕЗ «Крим» виникає питання щодо оподаткування такої спадщини.
 
       У сьогоднішній публікації спробуємо знайти відповідь на вказане питання.
 
       Спочатку з’ясуємо питання, яка територія відноситься до території ВЕЗ «Крим» та яким законодавчим документом визначено таку територію?  
 
       Відтак, Закон України від 12.08.2014 року № 1636-VII визначає здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України (з урахуванням особливостей) та створює вільну економічну зону "Крим" (ВЕЗ "Крим").
 
       ВЕЗ "Крим" запроваджується до Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на 10 календарних років з дня набрання чинності цього Закону.
 
       ПКУ регулює відносини щодо справляння податків в Україні.
 
       А тепер з’ясуємо, якими нормами ПКУ з урахуванням дії ЗУ №1636-VII необхідно користуватися при визначені оподаткування, у разі якщо фізична особа має місце проживання на території  ВЕЗ "Крим" а отримує спадщину, місцезнаходження якої знаходиться на іншій території України?
 
       Так пунктом 5.3 статті ЗУ №1636-VII  визначено, що фізична особа, яка  проживає та має  реєстрацію на території  ВЕЗ "Крим" є нерезидентом, а якщо у фізичної особи місце приживання (реєстрації), інша територія України, то така особа є резидентом.
 
       А тепер розглянемо питання, чи є об’єктом оподаткування вартість успадкованого майна?
 
       Отже, нормами ПКУ чітко визначено, що загальний оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні є об’єктом оподаткування нерезидента. 
 
       Об’єктами спадщини можуть бути кошти, та/або майно, та/або майнові чи немайнові права.
 
       Це означає, що дохід отриманий нерезидентом у вигляді спадщини є об’єктом оподаткування та включається до оподатковуваного доходу (підпункти 163.2.2 та 164.2.10 ПКУ). 
 
       Крім того, нормами ПКУ визначено, що до такого об’єкта спадщини, застосовується ставка 18 відсотків та такі нерезиденти повинні сплатити податок на доходи фізичних осіб, тому що вони є відповідальними за сплату цього податку (пункт 174.3 ПКУ). 
 
       При цьому такі спадкоємці зобов’язані сплатити військовий збір у розмірі 1,5 відсотка від вартості успадкованого майна.
 
       Відтак, відповідно до вищезазначеного, фізична особа, яка проживає та має реєстрацію та території ВЕЗ «Крим» у разі отримання у спадщини (кошти, та/або майно, та/або майнові чи немайнові права) від фізичної особи-резидента повинна сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до моменту нотаріального оформлення такої спадщини.
 
 
З повагою, керівник податкового та митного департаменту
 
Наталія Сухарева