Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Особливості оподаткування нерухомості подарованої нерезидентом або нерезиденту.

       В журналі «Вісник. Офіційно про податки» від 08.12.2017 №46(950), який розміщено на сайті центрального податкового органу, фахівців нашої компанії зацікавила стаття «Нерухомість у дарунок». 
 
       Пропонуємо разом розглянути коментарі фахівців ДФС з питань оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) доходу фізичної особи (нерезидента) у вигляді нерухомого майна, який вона отримала у дарунок від резидента.
 
       Розмір ставки ПДФО, визначений Податковим кодексом України (далі – ПК України) при оподаткуванні майна, отриманого у дарунок, залежить від статусу платника податків (резидент/нерезидент), які також визначаються нормами ПК України та ступенями споріднення дарувальника та обдарованого, визначених нормами Цивільного кодексу України.
 
       При цьому, ПК України передбачено, що подаровані об’єкти оподатковуються за правилами, передбаченими для оподаткування спадщини.
 
       Так, у договорі дарування об’єкта нерухомості між фізичними особами (в якому обидві сторони є резидентами), і є членами сім’ї першого або другого ступеня споріднення, такий дохід оподатковується за ставкою – 0 відсотків.
 
       Натомість, при наявності статусу нерезидента у дарувальника чи обдарованого, ступінь їх споріднення вже не має значення, оскільки до подарованого об’єкта нерухомості застосовується ставка – 18 відсотків, яка передбачена при оподаткуванні аналогічного виду майна, отриманого у спадок. База оподаткування визначається на підставі оціночної вартості нерухомості, яка надається під час укладання нотаріально посвідченого договору дарування.
 
       При нотаріальному посвідченні договору дарування ПДФО сплачується за місцем такого нотаріального посвідчення, водночас згідно з нормами ПК України також сплачується військовий збір за ставкою 1,5 відсотка. Нотаріус, при укладанні договорів дарування, у яких однією із сторін є нерезидент, також перевіряє документи, які підтверджують наявність такого статусу.
 
       Таким чином, при укладанні договорів дарування об’єкту нерухомості фізичними особами (коли одна із сторін договору є нерезидентом), слід враховувати, що незалежно від наявності ступеня споріднення, дохід від отримання об’єкта нерухомості у подарунок оподатковуватиметься ПДФО (ставка 18 відсотків) та військовим збором (ставка 1,5 відсотка).
 
 
З повагою, керівник судово – правового департаменту
 
Олег Нікітін
ID Legal Group – стратегічна, вузькоспеціалізована юридична компанія в сфері податкового права та економічної безпеки.

2017 – 2022 (Стара версія), 2024 (Нова версія) © Всі права захищено. ТОВ «Юридичне об’єднання «ID ЛІГАЛ ГРУП».

Будь-яке копіювання, публікація, передрук чи подальше розповсюдження інформації дозволяється лише при прямому, відкритому для пошукових систем, гіперпосиланні в першому абзаці на конкретну новину чи матеріал юридичного об’єднання ID Legal Group