Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зупинення перебігу строку на подання платником пояснень для розблокування ПН під час воєнного стану, – Олег Нікітін, адвокат ID Legal Group

Норми законів з питань оподаткування, якими вносяться зміни до ПК України під час дії воєнного стану, викликають у платників численні питання щодо їх практичного застосування та потребують отримання відповідних роз’яснень від податкових органів.

Так, на офіційному веб-порталі ДПС України розміщено інформаційний лист, опублікований 24.06.2022 р. щодо питання про зупинення під час воєнного стану перебігу строку на подання платником пояснень та копій документів для розблокування ПН.

Пропонуємо разом здійснити аналіз вказаного листа-роз’яснення та зробити висновки щодо застосування цього правового механізму.

Підпунктом 3 пункту 10 Порядку щодо зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою Уряду № 1165 від 11.12.2019 р.передбачено, що у квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК, яка отримується платником через електронний кабінет платника, окрім зазначення критерію ризиковості платника або ризиковості здійснюваної ним господарської операції також зазначається пропозиція податкового органу подати пояснення і копії документів, які необхідні для розгляду та прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

Поряд із цим, пунктом 4 Порядку щодо прийняття рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації ПН/РК в  ЄРПН, затвердженого наказом Мінфіну № 520 від 12.12.2019 р. (зареєстрований Мін’юстом 13.12.2019 р. № 1245/34216) закріплено право платника на подання податкового органу відповідних пояснень та копій документів для прийняття рішення комісією регіонального рівня про реєстрацію ПН в ЄРПН.

Пунктом 6 Порядку № 520 встановлено строк для подання вказаних пояснень та копій документів платником – 365 днів наступних за датою виникнення податкового зобов’язання, вказаного в ПН/РК, які подані на реєстрацію в ЄРПН (загальний строк, який діяв за звичайних обставин щодо застосування норм податкового законодавства).

Відповідно комісія регіонального рівня розглядала вказані пояснення та копії документів платника протягом 5-ти робочих днів.

Однак, Законом № 2120 від 15.03.2022 р., яким було внесено зміни до ПК України, передбачено зупинення на період дії воєнного стану перебігу строків давності, визначених цим Кодексом (п. 102.9 ст. 102).

Зокрема, в листі-роз’ясненні ДПС України зазначено, що у разі закінчення строку у 365 днів, що встановлений на подання платником відповідних пояснень та копій документів для прийняття рішення комісією регіонального рівня про реєстрацію ПН в ЄРПН, який припадає на період дії воєнного стану, відбувається зупинення перебігу цього строку.

Слід також зазначити, що іншими законами з питань оподаткування, якими в подальшому також вносилися зміни до ПК України, ця норма залишилася незмінною та діючою.

Звертаємо увагу, що зупинення перебігу строку не є його продовженням, а полягає саме зупиненні відліку строку на період дії форс-мажорної обставини (воєнного стану), і його відновлення після припинення цих обставин (припинення/скасування воєнного стану) на частину цього строку, яка залишилася на момент його припинення, тобто за вирахуванням часу, що вже минув.

Таким чином, на нашу думку, період дії воєнного стану, є обставиною протягом якої триватиме зупинення перебігу 365-денного строку до моменту його припинення/скасування, а частина строку, що залишатиметься буде підставою для подання платником до податкового органу в межах цієї частини строку відповідних пояснень та копій документів.