Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Звільнення від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків. Нюанси та недоліки, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

В Україні, як і в інших європейських державах, існує звільнення особи від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків в разі повного відшкодування шкоди, завданої державі несплатою податків. А також пені і штрафних санкцій за їх несвоєчасну сплату.

Частина 4 статті 212 Кримінального Кодексу України (КК України) передбачає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ч.1, ч.2 та ч.3 даної статті, тобто за умисне ухилення від сплати податків у значному (з 2018 року складає 881 000 грн.), великому (2 643 000 грн.) та особливо великому розмірі (4 405 000 грн.).

Відшкодування шкоди передбачає сплату фізичною особою, яка притягується до відповідальності (обов’язково до притягнення до кримінальної відповідальності, яка розпочинається з вручення повідомлення про підозру), в повному розмірі сум податків, зборів або обов’язкових платежів, які фактично не надійшли до бюджету, а також пені і штрафних санкцій за їх несвоєчасну сплату.

За умови відшкодування в повному обсязі завданої шкоди та штрафних санкцій у кримінальному провадженні, до моменту вручення особі повідомлення про підозру, слідчий отримує письмову згоду підозрюваного на закриття кримінального провадження, після чого звертається до суду з клопотанням про закриття кримінального провадження відносно цієї особи. До суду фактично направляється тільки клопотання про закриття кримінального провадження з матеріалами, які характеризують особу підозрюваного та підтверджують відшкодування шкоди.

Законом не передбачено визнання вини підозрюваним, а достатньо письмової згоди на закриття кримінального провадження за  спеціальними підставами.

За результатами розгляду клопотання слідчого про закриття кримінального провадження у зв’язку з відшкодуванням шкоди, суд може винести рішення про задоволення клопотання, закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності (п.1 ч.2 ст.284 КПК України). В даному випадку особа не притягується до кримінальної відповідальності, і, відповідно, не є судимою.

Перспектива звільнення від кримінальної відповідальності безумовно стимулює осіб, які скоїли ухилення від сплати податків, відшкодувати завдану державі шкоду. Однак, факт вручення при цьому повідомлення про підозру, що реєструється в єдиному реєстрі досудових розслідувань, і зберігається постійно, та необхідність явки цієї особи до суду, викликає певні сумніви та протести.

Тому якщо вже законодавцем прийнято рішення про звільнення таких осіб від кримінальної відповідальності, то напевно є сенс переглянути та спростити процедуру такого звільнення – без вручення повідомлення про підозру та явок до суду, що явно може збільшити бажання до відшкодування завданої державі шкоди.