Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Звітування представництв нерезидентів, – Тетяна Савчук, аудитор ID Legal Group

З наближенням строку подання звітів про контрольовані операції все більше і більше питань виникає у нової групи платників податків, які зобов’язані звітувати вперше за 2018 рік – це представництва нерезидентів.

І дійсно, в силу специфіки їх функціонування (відсутність статусу юридичної особи, внутрішні фінансування, вилучення виручки, особливості проведення розрахунків з контрагентами) у представництв виникає безліч запитань щодо  того, чи мають визначатись ті чи інші операції контрольованими, яким чином їх декларувати (з огляду на не пристосованість існуючої форми звіту), яким методам обґрунтування відповідності ціноутворення принципу «витягнутої руки» віддати перевагу і т.д.

На окремі запитання надано відповіді в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій Наказом Мінфіну від 16.08.2019 року №345, зокрема на наступні.

  1. Якщо представництво повністю відповідає ознакам непостійного представництва, то звітувати про суму отриманого фінансування або коштів, призначених для подальшого перерахування контрагентам, як про контрольовані операції не потрібно, навіть якщо обсяги такого фінансування перевищують 10 мільйонів гривень. Звісно ж представництво має бути на 100% впевненим у своєму статусі непостійного, оскільки, якщо за найменших підстав податковий орган зможе перекваліфікувати статус представництва у постійне, такому платнику податків загрожуватиме штраф за відсутність звітування про контрольовані операції у розмірі 300 прожиткових мінімумів (для 2018 року – 528 600 грн.).
  2. При визначенні та декларуванні обсягів господарських операцій, які визнаються контрольованими, представництво має враховувати будь-які операції зі своєю материнською компанією, втому числі внутрішньогосподарські розрахунки (фінансування, вилучення частини прибутку), які можуть не впливати на об’єкт оподаткування, але за абзацом д) п.п.39.2.1.4 ст.39 ПКУ  відносяться до тих видів операцій, які визнаються господарськими для цілей трансфертного ціноутворення.

Окремі питання роз’яснено податковою службою в індивідуальних податкових консультаціях, які розміщені на офіційному сайті http://sfs.gov.ua/  в тому числі:

  1. Якщо представництво мало, крім внутрішньогосподарських розрахунків з нерезидентом, також і інші господарські операції з нерезидентами, що визнаються контрольованими, у звіті про контрольовані операції усі такі господарські операції відображаються окремими рядками та з окремими додатками, і по нерезиденту – материнській компанії зокрема (ІПК від 05.07.2019 року №3124/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). При цьому, якщо для визнання контрольованості операцій з материнською компанією-нерезидентом достатньо вартісного критерію – обсяг таких операцій понад 10 мільйонів гривень, то для визнання контрольованості операцій представництва з  іншими контрагентами- нерезидентами (пов’язаними особами, нерезидентами з низькоподаткових юрисдикцій чи тих, що мають організаційно-правову форму, яка не передбачає сплати податку на прибуток за місцем реєстрації), необхідне дотримання також і вартісного критерію понад 150 мільйонів гривень доходу від усієї діяльності за відповідний податковий (звітний) рік  (ІПК від 02.08.2019 року №3632/ІПК/26-15-12-03-09-14);
  2. Господарські операції між резидентом та постійним представництвом нерезидента не визнаються контрольованими. Натомість операції між постійним представництвом та нерезидентом в тому числі внутрішньогосподарські розрахунки, визнаються контрольованими за умови перевищення обсягів 10 мільйонів гривень, та підлягають їх декларуванню шляхом подачі Звіту про контрольовані операції (ІПК від 09.07.2019 року №3173/6/99-99-15-02-02-15/ІПК);
  3. Обов’язок звітувати про контрольовані операції з материнською компанією (в тому числі і у вигляді внутрішньогосподарських розрахунків) за умови дотримання вартісного критерію поширюється на усі без виключення постійні представництва, у тому числі і на ті постійні представництва, які визначають своє зобов’язання з податку на прибуток із використанням коефіцієнту 0,7 до суми отриманого доходу (ІПК від 02.08.2019 року №3631/6/99-99-15-02-02-15/ІПК);

Отже, ми закликаємо бути уважними при декларуванні контрольованих операцій та зважати на усі типи проведених розрахунків з власною материнською компанією для цілей уникнення застосування відповідальності щодо недекларування чи неповного декларування контрольованих операцій.