Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Отримавши податкове повідомлення-рішення від контролюючого органу, зверніть увагу на форму та розмір штрафу!

       Отримавши податкове повідомлення-рішення від контролюючого органу, зверніть увагу на форму та розмір штрафу!
 
       З 11.07.2016 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку надіслання  контролюючими органами податкових повідомлень – рішень платникам податків» від 23.05.2016 № 498 (далі – Наказ).
 
       Цим наказом, затверджено зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень – рішень платникам податків (далі – Порядок), затвердженого наказом від 28.12.2015 № 1204, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за № 124/28254.
 
       Наказом забезпечено нормативне врегулювання питання надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, у зв’язку з внесенням Законом № 909 змін до Податкового Кодексу України (далі – ПКУ).
 
       Так, Законом № 909 внесено зміни до Кодексу щодо фінансової відповідальності до продавців товарів/послуг у зв’язку з допущення помилок, при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та в зв’язку з не виправленням цих помилок. 
 
       У разі не виправлення помилок в обов’язкових реквізитах податкових накладних, фінансова відповідальність для постачальників, передбачена  ст.120-1 ПКУ. 
 
       При цьому відповідальність (штрафи) є різними за розміром та залежать від того, коли контролюючі органи знайшли помилки в обов’язкових реквізитах податкових накладних: 
 
       • якщо помилку виправлено до перевірки – штрафу не буде;
 
       • якщо помилку встановлено контролюючим органом під час документальної позапланової виїзної перевірки, проведеної за заявою покупця, контролюючим органом виноситься податкове повідомлення-рішення (далі – ППР) про необхідність виправлення даної помилки та застосовується штраф в розмірі 170 грн.;
 
       • якщо помилку не виправлено (тобто, припис ППР не виконано протягом 10 днів з дати його отримання) контролюючі органи застосовують штраф від 10% до 100% суми ПДВ, зазначеній в такій податковій накладній. Розмір штрафу залежить від того, скільки днів минуло з дати, до якої помилку треба було виправити. 
 
       Крім того, наказом запроваджено складання податкового повідомлення-рішення для застосування контролюючими органами штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), передбачених Кодексом (в тому числі по встановлених порушеннях Митного кодексу України), застосування яких безпосередньо не пов’язане з визначенням податкових зобов’язань, а пов’язане  з  застосуванням санкцій за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності, за порушення встановлених строків зберігання документів, неподання або порушення строків подання податкової інформації, порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах (форма «ПС», додаток 11 до Порядку).
 
       Порядок доповнено новою формою «ПН» (додаток 14 до Порядку), яка складається у разі виявлення в ході проведення документальних виїзних перевірок помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкових накладних, встановлених пунктом 201.1 статті 201 Кодексу.
 
       Наказом об’єднано форми «С» та «У» та передбачено складання податкового повідомлення-рішення форми «С» (додаток 10 до Порядку) для застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, в тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності.
 
       Поряд з цим, слід нагадати, що Податковий кодекс України закріпив право платників податків на оскарження рішень, дій чи бездіяльності контролюючих органів (посадових осіб) в адміністративному або судовому порядку (пп. 17.1.7. ст. 17, п. 56.1. ст. 56 ПКУ). 
     
 
З повагою, керівник податкового та митного департаменту 
                                                                                                                                   
Наталія Сухарева