Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Порядок визначення податкових зобов’язань з ПДВ між постійним представництвом та материнською компанією, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Сьогоднішня публікація має бути цікава для постійних представництв нерезидента (далі по тексту ППН), стосовно питань які виникають при взаємовідносинах між ППН та материнською компанією.

Відтак, спробуємо дати відповідь на питання, щодо порядку визначення податкових зобов’язань з податку на додану вартість при взаємовідносинах між ППН та материнською компанією такого представництва. 

А отже, у разі якщо ППН самостійно не здійснює господарську діяльність, проте отримує кошти на свій рахунок за послуги з авіаперевезення, які фактично здійснюються материнською компанією та проводять операції з переказу цих коштів своїй материнській компанії, виникає питання щодо оподаткування податком на додану вартість таких операцій при проведених взаєморозрахунках між ППН та його материнською компанією.

Нормою ЦКУ (ч.2 ст.95) визначено,що ППН не є юридичною особою, а є відокремленим підрозділом материнської компанії (нерезидента).

Наразі, пунктом 1.1 статті 1 ПКУ визначено, що справляння податків регулюються виключно нормами ПКУ.

Так, нормою ПКУ(п. п. «г» п.14.1.139), визначено що ППН є особою для цілей оподаткування податком на додану вартість.

Для цілей оподаткування за операціями з надання послуг з міжнародних перевезень авіаційним транспортом нормою ПКУ (п.195.1) визначено, що такі операції оподатковуються за ставкою 0%.

А отже, для нашого випадку, якщо ППН здійснює продаж квитків на міжнародні перевезення, які в свою чергу здійснюється безпосередньо авіакомпанією – нерезидентом, або авіакомпанією – резидентом то вартість квитків буде оподатковуватися заставкою 0% (таке перевезення повинно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом).

Операції які проводяться між материнською компанією нерезидента та її постійним представництвом не можуть бути операціями з постачання послуг, товарів.

Відтак, у разі надходження коштів на поточний рахунок ППН з метою фінансування витрат ППН, від материнської компанії (нерезидента),такі кошти не вважаються компенсацією вартості товарів, послуг, а тому не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Таку позицію стосовно вищевикладеного визначила ДПСУ у податковій консультації (лист від 07.07.2020 № 2736/6/99-00-05-06-02-06/ІПК).