Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Застосування нульової ставки ПДВ при проведені операцій з поставки запасних частин та комплектуючих до транспортних засобів, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

ДПС визначила свою позицію (ІПК ДПС від 29.07.2022 року №8271/6/99-00-21-03-02-06) стосовно застосування нульової ставки ПДВ при проведені операцій з поставки запасних частин та комплектуючих до транспортних засобів. Отже в нашій публікації розглянемо таку позицію.

Нагадуємо, що відповідно до Постанови КМУ №178 від 02.03.2022 року визначено щодо обкладання ПДВ за нульовою ставкою операцій з поставки товарів для ЗСУ, СБУ, МВС, Національної гвардії, тощо, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

У разі, якщо придбаваються товари для заправки, забезпечення транспорту, які в свою чергу забезпечують оборону України та які придбаваються відокремленими підрозділами, філіями або частинами (не є окремими платниками ПДВ) організацій або установ (перелік яких визначено Постановою КМУ №178 ) та які утримуються за рахунок державного бюджету, у такому випадку такі операції будуть оподатковуватися за «0» ставкою ПДВ (п. п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ).

При цьому, як стверджують контролюючі органи, для постачальників товарів (товар для заправки: пальне для заправки; забезпечення транспорту: інші ПММ, запасні частини, комплектуючі, охолоджуючі рідини, інструменти, додаткове обладнання),за умови, якщо такий товар поставляється організаціям, установам, які визначені в переліку Постановою КМУ №178, такі операції із постачання оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ, незважаючи на той факт, чи був сформований податковий кредит постачальником такого товару, чи ні.

Слід звернути увагу, що режим застосування «0» ставки ПДВ є відмінним від режиму звільнення від оподаткування ПДВ.

Отже, нарахування податкових зобов’язань з ПДВ передбаченими правилами п.198.5 ПКУ, має розглядатися постачальником, як за операціями, які оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.

 

Наш партнер –ПОДАТКОВИЙ ВІСНИК УКРАЇНИ