Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Застосування штрафних санкцій в разі зупинення реєстрації податкової накладної!

       Наразі ситуація по зупиненню податкових накладних є доволі актуальною, адже безліч керівників компаній зіштовхнулись з даною проблемою.
 
       Надалі – ймовірний ризик застосування штрафних санкцій?
 
       Тому, в сьогоднішній публікації розглянемо питання застосування фіскальним органом штрафних санкцій у разі «блокування» податкової накладної.
 
       Буде не зайвим, пригадати, що застосування штрафних санкцій за порушення платником податку граничного строку для реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних, передбачені пунктом 120-1.1 та пунктом 120-1.2 ПКУ. 
 
       У випадку, якщо платнику податку призупинено реєстрацію податкової накладної, відповідно до наказу Мінфіну від 13.06.2017 року № 567, у такому разі підпунктом 201.16.2 ПКУ чітко визначено термін подачі на розгляд Комісії ДФС, документів для «розблокування» реєстрації, такий термін становить – 365 календарних днів. Тобто, саме протягом 365 календарних днів, платник податків має право подати на розгляд комісії документи. 
 
       Крім того, нормами ПКУ визначено, що протягом 5 робочих днів, комісія ДФС розглядає надані платником податку документи та приймає  рішення про реєстрацію/або не реєстрацію такої податкової накладної (підпункт 201.16.3 ПКУ).
 
       А це означає, що можна зробити висновок, що протягом цих строків, тобто 365 календарних днів (період надання документів) та включно 5 робочих днів (період винесення комісією рішення) – штрафні санкції за порушення граничного строку для реєстрації податкових накладних не повинні застосовуватися.
 
       Призупинена для реєстрації податкова накладна в подальшому реєструється виключно в той день, коли прийнято комісією ДФС позитивне рішення щодо такої реєстрації.
 
       Відтак, для розрахунку строку, в якому необхідно було зареєструвати податкову накладну, повинен братися період з дати її складання по дату коли така накладна була надіслана для реєстрації та зупинена (на дату її зупинення). А отже, якщо у цьому періоді платником податку було порушено граничний строк для реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі, то у такому разі застосовуються штрафні санкції, передбачені пунктом 120-1.1 та пунктом 120-1.2 ПКУ.
 
       Нагадуємо, що граничний строк для реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі, наведено в пункті 201.10 ПКУ.
 
       Так законодавцем визначено, що реєстрація податкових накладних складених з 01 по 15 день календарного місяця, повинна відбутися до останнього дня календарного місяця, в якому вони були складені. Що стосується реєстрації податкових накладних складених з 16 по останній день календарного місяця, така реєстрація повинна відбутися до 15 дня календарного місяця, який є наступним за місяцем, в якому вони були складені.
 
       Слід зауважити, що період після дати зупинення до дати фактичної реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних, не враховується для визначення розміру штрафу.
 
       Відтак, якщо призупинення реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі таки відбулося, це зовсім не звільняє платника податку від зобов'язання включити таке постачання та суму податку на додану вартість до декларації в тому податковому періоді, протягом якого відбувається подія, що сталася раніше: або постачання (відвантаження) або зарахування коштів від покупця (пункт 187.1 ПКУ). За такої ситуації, аж поки триває зупинка реєстрації такої податкової накладної, покупець не може отримати податковий кредит з податку на додану вартість.
 
 
З повагою, керівник податкового та митного департаменту
 
Наталія Сухарева