Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Набуття права власності за давністю володіння. Практика ВГСУ.

       Якщо будівля чи споруда не є об'єктом нерухомості, прийнятим в експлуатацію, право на яке зареєстроване в установленому порядку, то набути право власності за давністю володіння на таке майно неможливо.
 
       Вищим господарським судом України при розгляді справи визначено, які обставини підлягають з’ясуванню у справі про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю.
 
       Відповідно до статті 344 Цивільного кодексу України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном – протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.
 
       Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.
 
       ВГСУ (постанова від 17.01.2017 у справі № 911/5352/15) роз’яснено, що для правильного вирішення спору судам належало з’ясувати:
 
       – чи був спірний об'єкт побудований з дотриманням норм чинного на момент будівництва законодавства та чи введено його в експлуатацію, тобто, чи набув даний об'єкт статусу нерухомого майна; чи не відноситься даний об'єкт до самочинного будівництва; 
 
       – з урахуванням встановленого встановити, кому на праві власності належить спірний об'єкт та на якій правовій підставі (зокрема, чи було зареєстровано право власності на спірну будівлю) або це майно є безхазяйним (не має власника чи власник невідомий); 
 
       – чи проводилася державна реєстрація та чи видавалися правовстановлюючі документи на спірний об'єкт; чи було наділено підприємство повноваженнями щодо передачі спірного об'єкта позивачу у постійне володіння та користування; встановити особу власника спірного об'єкта;
 
       – дослідити питання щодо наявності чи відсутності добросовісності заволодіння позивачем спірним об'єктом (за умови, що даний об'єкт набув статусу нерухомого майна), відкритості, давності, безперервності, безтитульності володіння.
 
       Отже, якщо ви маєте намір набути право власності на житло за набувальною давністю, відповідно до ч. 4 ст. 344 ЦКУ, тоді ви повинні звернутися до суду з позовом і врахувати всі вищенаведені нюанси.
 
 
З повагою, керiвник судово – правового департаменту
 
Олег Нікітін
ID Legal Group – стратегічна, вузькоспеціалізована юридична компанія в сфері податкового права та економічної безпеки.

2017 – 2022 (Стара версія), 2024 (Нова версія) © Всі права захищено. ТОВ «Юридичне об’єднання «ID ЛІГАЛ ГРУП».

Будь-яке копіювання, публікація, передрук чи подальше розповсюдження інформації дозволяється лише при прямому, відкритому для пошукових систем, гіперпосиланні в першому абзаці на конкретну новину чи матеріал юридичного об’єднання ID Legal Group