Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Визнання трудового договору недійсним в судовому порядку неможливо, – Олег Нікітін, адвокат ID Legal Group

Вже неодноразово ми висвітлюємо проблемні питання діяльності суб’єктів господарювання, що зумовлені застосуванням трудового законодавства.

Сьогодні поговоримо про висновки Касаційного суду під час розгляду спору між роботодавцем та працівником у питанні визнання трудового договору недійсним у зв’язку з його невідповідністю нормам цивільного законодавства у справі № 757/49315/16-ц.

Обставини цієї справи полягали у наступному.

Між працівником та роботодавцем було укладено письмовий трудовий договір, який передбачав матеріальне забезпечення (розрахунок заробітку) працівника за умовами, які не визначені трудовим законодавством.

Основні вимоги до оформлення договорів визначені Цивільним кодексом України (далі – ЦК України).

З урахуванням погіршення майнового стану роботодавця, останній звернувся до суду з позовом про визнання укладеного договору недійсним, як такого, що не відповідає вимогам норм ЦК України «щодо чинності правочину (договору)» і не був спрямований на фактичне настання правових наслідків, що у ньому обумовлені.

Як наполягав позивач згідно вказаної норми ЦК України правочин мав бути спрямований на фактичне настання правових наслідків, що обумовлені у ньому, однак враховуючи погіршення фінансового стану підприємства на момент укладання оскаржуваного трудового договору, роботодавець не мав можливості для виконання своїх зобов’язань щодо виплати надмірно великої оплати праці працівника, яка не передбачена у жодних внутрішніх локальних документах даного підприємства і джерела виплати якої не визначені у фінансових планах підприємства.

Проаналізувавши поданий позов та додані до нього документи суди зазначили, що згідно норм ЦК України до підстави недійсності правочину (договору) відноситься недодержання стороною або сторонами у момент вчинення правочину (укладення договору вимог «щодо чинності правочину (договору)», що встановлені в ЦК України. При цьому, в ЦК України також передбачено, що за відсутності встановлення законом недійсності правочину (договору), але одна із його сторін чи інша зацікавлена особа оскаржують його дійсність (реальне настання правових наслідків) відповідно до підстав, що встановлені законом, цей правочин (договір) може судом визнаватися недійсним.

Трудові відносини між роботодавцем та працівником регулюються нормами трудового законодавства, перед усім Кодексу законів про працю України (далі – Кодекс).

Нормами цього Кодексу передбачено, що єдиною підставою, яка вказує на недійсність умов трудового договору є визначені у цьому договорі умови, що спрямовані на погіршення становища працівників у порівнянні з нормами трудового законодавства.

Подібні норми закріплені й у Законі про оплату праці.

Норми Кодексу навпаки передбачають право роботодавця у трудовому договору передбачати трудові, соціально-побутові пільги для працівника або особливе матеріальне забезпечення тощо.

Визначення трудового договору наведене в Кодексі передбачає досягнення згоди, у тому числі визначень умов праці та виплати грошової винагороди за її виконання у погодженому ними розмірі.

Враховуючи, що відповідно до норм Кодексу предметом трудового договору (або контракту) є праця (трудова функція) особи, яка є об`єктом саме трудових правовідносин, які повною мірою врегульовані трудовим законодавством (зокрема нормами Кодексу) положення ЦК України «щодо чинності правочину», «щодо умов його дійсності» та «щодо правових наслідків його недійсності» не підлягають застосуванню для регулювання суспільних відносин, які виникають у зв’язку з укладенням трудового договору (або контракту).

Аналогічна правова позиція викладена і у постанові Верховного Суду України від 24.06.2015 року в справі № 6-530цс15.

Отже, суди встановивши наявність між сторонами договору трудових правовідносин, які регулюються нормами законодавства про працю, та факт укладення цього договору саме у зв’язку з існуванням трудових правовідносин, дійшли обґрунтованого висновку про те, що оскаржуваний не є правочином у розумінні  норм ЦК України на який поширюються загальні вимоги про чинність правочину, щодо підстав визнання його недійсності та застосування наслідків його недійсності.

Таким чином, пропонуємо усім роботодавцям і працівникам пам’ятати ту обставину, що укладений трудовий договір (або контракт), який передбачає додаткові умови виконання трудової функції, які не погіршують стан працівника у порівнянні з нормами трудового законодавства оспорити в судовому порядку і визнати недійсним з підстав невідповідності ЦК України буде неможливо. Спірні питання доречно буде вирішувати шляхом укладання додаткових угод до підписаного сторонами договору.