Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Проект нового складу кримінального правопорушення, підслідний БЕБ, в процесі розробки, – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

Наразі відомо, що Європейська комісія як і інші європейські установи та уряди переймаються надійністю вже наданих Україні і тих, що надійдуть у майбутньому позик. 

З метою забезпечення  гарантій на законодавчому рівні надійності фінансових інвестицій та позик для України БЕБ спільно з іншими правоохоронними органами розробив проект нової норми Кримінального Кодексу, яка визначить відповідальність за будь-які незаконні дії з коштами Європейського Союзу ( ст. 201-1 КК України) . 

Об’єктивна сторона складу нового кримінального правопорушення повинна містити всі можливі дії ( та бездіяльність) осіб щодо європейських коштів від отримання до кінцевого цільового використання. 

 На сьогодні ще триває процес розробки та узгодження нової норми і  відсутня  інформація щодо конкретного предмету злочину: чи будуть таким предметом визнані виключно позики,  отримані безпосередньо від Європейського інвестиційного банку на рахунки Державного бюджету чи законодавці розширять поняття предмету до всіх європейських інвестицій та позик, отриманих із Європи будь-якими юридичними особами.

 Враховуючи значимість питання і санкція статті повинна бути доволі суворою, оскільки виходячи із майбутньої назви норми (Спричинення шкоди фінансовим інтересам Європейського союзу) вперше умовно визначено потерпілим іноземну установу. 

Про конкретні дії або бездіяльність, які потягнуть за собою кримінальну відповідальність за новою нормою, слід знати підприємцям та іншим посадових особам, які у своїй діяльності будуть мати відношення до отримання та подальшого використання  європейських позикових коштів до кінцевого споживача. 

Вважаємо таку норму вкрай необхідною за умови чіткого визначення ознак складу кримінального правопорушення без можливості подвійного тлумачення або відсутності необхідних ознак. 

На даний час узгоджується остаточна редакція нової норми, але враховуючи військові темпи прийняття рішень зараз в країні, впевнені, що зазначена норма запрацює у найближчий час. 

В разі виникнення спірних ситуацій або відкриття кримінальних проваджень економічного напрямку для отримання якісного та швидкого результату – захисту Ваших інтересів радимо звертатись до спеціалістів – адвокатів у відповідній галузі права.