Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Три спірних питання щодо сплати податку на землю вирішено, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Важливо знати, що Мінфіном затверджено три податкові консультації, які стосуються питань плати за землю. Отже, в нашій публікації розглянемо ці консультації детально.

Перше питання з якого було надано консультацію стосується випадку, якщо орендується площа у будинку (багатоквартирному) фізичною особою, яка знаходиться наспрощеній системі оподаткування. Як справляється плата за землю у такому випадку?

Якщо, з метою здійснення своєї господарської діяльності ФОП – платник єдиного податку використовує будівлю / або її частини / або приміщеннята при цьому свої права на земельну ділянку під такими об'єктаминим законодавчо оформлено,у такому разі така особа не є платником земельного податку.

В іншому випадку, якщо ФОП – платник єдиного податку є співвласником багатоквартирного будинкуу нього виникає обов’язок по сплаті податку виключноу складі витрат на таке управління будинку (абз.4 п. 297.1 ПКУ).

А платником податку за земельну ділянку буде особа на яку оформлено право власності на таку земельну ділянку.

При цьому, всі співвласники будинку, в тому числі ФОП несуть обов’язки щодо  здійснення витрат у пропорційному співвідношенні до своєї частки у спільному майні.

А це означає, що до складу понесених витрат буде включатися плата на землю в пропорційному співвідношенні за всіма співвласниками.

Ми гарантуємо безпеку – Ви займаєтеся улюбленою справою

Податкове право з ID Legal Group

 

Друге питання стосовно сплати земельного податку особою, яка є власником майна у  багатоквартирному будинку, який  знаходиться на земельній ділянці, проте права на яку у такої особи не оформлені.

Стосовно даного питання надано роз'яснення, в якому зазначено, що особа, на яку оформлено право власності на земельну ділянку на якій знаходиться багатоквартирний будинок є платником земельного податку.

Такою особою (платником земельного податку) може бути  організація або установа, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності, та на яку здійснено державну реєстрацію прав на земельну ділянку.

Або такою особою (платником земельного податку) може бути об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників.

Отже, у особи яка є власником нерухомого майна у багатоквартирному будинку, виходячи з зазначеного, право на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації прав на земельну ділянку під цим будинком у Державному земельному кадастрі.

А безпосереднім платником земельного податку буде організація / або установа / або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, на які здійснено державну реєстрацію.

 

Третє питання стосовно сплати земельного податку юридичної особою або фізичною особою у разі оренди площі (житлової / або нежитлової) у багатоквартирному будинку.

 З приводу цього надано роз'яснення, що якщо юридична  або фізична особа орендує у багатоквартирному будинку житлове або нежитлове приміщення, така особа не є платником земельного податку або орендної плати на землю. Тому, що такі особи не мають права власності на земельну ділянку під будинком або безпосередньо не набувають право на користування такою земельною ділянкою, яка б підлягала держреєстрації.

Крім того, власник нерухомого майно в багатоквартирному будинку разом с іншими співвласниками несе витрати на утримання будинку з урахуванням плати на землю під таким будинком в пропорційному співвідношенні до своєї частки.

Фактичним платником земельного податку є особа, на яку здійснено реєстрацію державних прав на земельну ділянку.