Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Сплата податкового зобов&#39язання або погашення податкової заборгованості за рахунок суми відшкодування ПДВ.

       Питання сплати податкових зобов’язань або погашення податкової заборгованості регулюються Податковим кодексом України (далі – ПК України). 
 
       Згідно з нормами ПК України сплата грошових зобов’язань або погашення податкової заборгованості може бути здійснена, у тому числі, за рахунок сум надміру сплачених до бюджетів податкових платежів.
 
       Так, ПК України передбачено право платника податків та зборів на підставі його заяви та за рахунок належної йому суми відшкодування ПДВ з держбюджету сплатити грошові зобов’язання або погасити податкову заборгованість з інших податків та зборів. У разі обрахунку від’ємного значення суми ПДВ платник на підставі власної заяви та за рахунок такої суми має можливість сплатити грошові зобов’язання або погасити податкову заборгованість платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету.
 
       Порядок обрахунку суми ПДВ, яка підлягає сплаті до держбюджету або відшкодуванню з нього також визначено нормами ПК України. Разом з цим передбачено, що порядок зарахування загальнодержавних та місцевих податків і зборів встановлено Бюджетним кодексом України (далі – БК України).
 
       БК України, зокрема, визначено склад доходів загального фонду держбюджету та чіткий розподіл (процентне співвідношення) надходження податків та зборів до цього бюджету. Наприклад, податок на прибуток підприємств – (90 відсотків); податок з доходів фізичних осіб – (25 відс. на території України і 60 відс. – на території м. Києва), ПДВ – (100 відс.) тощо.
 
       Таким чином, аналізуючи зміст вищезазначених норм законодавства можна зробити висновок, що законодавцем цілеспрямовано (як то кажуть «благими намірами…») було закріплено право платника на зарахування сум відшкодування ПДВ з держбюджету тільки на сплату грошових зобов’язань або погашення податкової заборгованості з податкових платежів, які в повному обсязі зараховуються до держбюджету, оскільки ПДВ у повному обсязі підлягає зарахуванню та поверненню саме з держбюджету.
 
       Однак, інший висновок, який також витікає із вказаних норм полягає у тому, що стосовно податків та зборів, які згідно з нормами БК України підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, зарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ з метою сплати грошових зобов’язань або погашення податкової заборгованості з таких платежів не здійснюється.
 
       Така позиція викладена у постанові Донецького апеляційного адміністративного суду від 08.02.2017 у справі № 805/2919/16-а, в якій зазначено: «оскільки рентна плата за спеціальне використання води є платежем, що сплачується у розмірі 50 відс. до держбюджету та у розмірі 50 відс. до місцевого бюджету, колегія суддів погоджується з висновками податкового органу про те, що позивач не має права на отримання бюджетного відшкодування у рахунок сплати рентної плати за спецвикористання води (крім рентної плати за спецвикористання води водних об’єктів місцевого значення) в розмірі 500 000 грн.».
 
       Відповідної позиції також притримуються фахівці ДФС, зокрема вона була висловлена у журналі ДФС «Вісник офіційно про податки» від 02.06.2017 № 21, електронну версію якого розміщено на офіційній веб-сторінці ДФС.
 
       Аналізуючи вказані позиції податкового органу та суду щодо застосування норм податкового та бюджетного законодавства можливо стверджувати, що реалізація зобов’язань держави щодо відшкодування ПДВ платникам податків суттєво обмежена і спрямована на забезпечення саме її інтересів, а не інтересів бізнесу.
 
       Таким чином, можемо зробити узагальнюючий висновок, що платники податків та зборів мають можливість реалізувати право на зарахування сум відшкодування ПДВ з держбюджету виключно на сплату грошових зобов’язань або погашення податкової заборгованості з податкових платежів, які в повному обсязі зараховуються до держбюджету, а щодо податків та зборів, які одночасно зараховуються до державного та місцевих бюджетів таке право у платників податків та зборів відсутнє, і навіть у разі спроб вирішити спірне питання в адміністративному та/або у судовому порядку слід усвідомлювати, що рішення будуть прийматися не на користь платників податків.
 
 
З повагою, керівник судово – правового департаменту
 
Олег Нікітін
ID Legal Group – стратегічна, вузькоспеціалізована юридична компанія в сфері податкового права та економічної безпеки.

2017 – 2022 (Стара версія), 2024 (Нова версія) © Всі права захищено. ТОВ «Юридичне об’єднання «ID ЛІГАЛ ГРУП».

Будь-яке копіювання, публікація, передрук чи подальше розповсюдження інформації дозволяється лише при прямому, відкритому для пошукових систем, гіперпосиланні в першому абзаці на конкретну новину чи матеріал юридичного об’єднання ID Legal Group