Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Збільшення реєстраційної суми ПДВ.

       Нещодавно, за участі Юридичного об’єднання «ID Legal Group» Київським апеляційним адміністративним судом була підтримана позиція підприємства «Х» та відмовлено в задоволенні позову апелянту – ДФС України.
 
       Бездіяльність фіскальної служби щодо збільшення суми, на яку підприємство «Х» має право реєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) на суму від’ємного значення податку, непогашеного станом на 01 липня 2015 року визнано протиправною.
 
       А відбувалось все так…
 
       Київське підприємство «Х», зареєструвавшись платником податку на додану вартість з внесенням до реєстру платників ПДВ 24 червня 2015 року почало займатись оптовою торгівлею будівельними матеріалами, придбавши у червні 2015 року товар у ТОВ «У».
 
       18 серпня 2015 року, підприємство «Х» подало податкову декларацію з податку на додану вартість за липень 2015 року, в якій в податковому кредиті відображено придбання вищезазначеного товару.
 
       Адже, Податковим кодексом України встановлено правило для платників податків, які зареєстровані платниками ПДВ не з першого дня календарного місяця, за яким визначено розширений звітний період, до якого включено і частину попереднього місяця з дати реєстрації.
 
       Отже, зобов’язання платників подавати першу звітність виключно за повний звітний період, у якій враховувати і попередній період з моменту реєстрації.
 
       Таким чином, дане підприємство не мало законодавчих підстав до декларування показників діяльності у окремій декларації за червень 2015 року та відображення залишку від‘ємного значення (рядка 24), який платник отримав у червні поточного року.
 
       Отже, податкова накладна отримана та виписана у червні 2015 включена до декларації за липень поточного року, повинна приймати участь у розрахунку суми, на яку платник має право реєструвати податкові накладні.
 
       При розроблені програмного забезпечення дані обставини взагалі не були передбачені.
 
       При цьому, слід пригадати, що фіскальний орган на початку серпня 2015 року зобов’язувався забезпечити збільшення зареєстрованим платникам податку суму е Накл на суму від'ємного значення непогашеного станом на 01.07.2015 та задекларованого платником у рядках 24 та 31 податкової декларації з ПДВ.
 
       Суб’єкт господарювання так і не зміг автоматично збільшити суми, на яку він мав право реєструвати ПН та/або РК в ЄРПН та змушений був відстоювати свою позицію у судовому засіданні.
 
       Суд ретельно розібрався з обставинами справи і погодився з аргументами представників підприємства «Х» та підтвердив обов’язок взятий Державою з автоматичного збільшення у системі електронного адміністрування ПДВ реєстраційної суми на суму непогашеного від’ємного значення.
 
       Наразі, Юридичним об’єднанням «ID Legal Group» подано заяву про видачу виконавчого листа для примусового виконання судового рішення.
 
 
З повагою, керівник податкового та митного департаменту
 
Наталія Сухарева