Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Чи повернулась кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків? – Вікторія Горожанова, адвокат ID Legal Group

27 травня 2022 набув чинності закон України 2260-IX, який передбачив податкові зміни в умовах війни, а саме: повернення податкового обов’язку щодо реєстрації податкових накладних та РК у встановлені законом терміни, подання податкової звітності та, відповідно, сплати податків. А також відновлення камеральних, документальних, фактичних перевірок, а також позапланових перевірок за умови можливості їх проведення під час військових дій. Так законодавці не тільки відновили сам обов’язок сплати податків, а й механізм перевірки такої сплати та її документування. Також зазначено, що камеральні перевірки за період лютого-травня 2022 року розпочинаються 21 липня 2022 року. Якщо у платників податків є можливість з врахуванням військового стану виконати свої обов’язки платників податків, їх звільняють від відповідальності за умови реєстрації ПН до 15.07.22, подання податкової звітності до 20.07.22 та сплати податків до 31.07.22.

Не слід забувати і про кримінальну відповідальність за умисне ухилення від сплати податків (ст. 212, 212-1 КК України) , яка з врахуванням прийнятих законом змін настає після 31.07.22 року. Суб’єктами складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212 КК України є платники податків, які умисно не сплатити будь-яким чином частково або повністю податки або збори у встановлений законодавством строк. За теперішніх умов строк сплати податків за лютий-травень 2022 законодавством встановлений до 31.07.2022. Податкові перевірки, які розпочинаються з 20.07.22 можуть стати  підставою для відкриття кримінального провадження за період діяльності підприємців як з лютого по травень 2022 року так і за попередні періоди.

Під час підприємницької діяльності в умовах війни радимо звертатись до фахівців у галузі податкового права та кримінального процесу, які допоможуть уникнути негативних наслідків у вигляді штрафних санкцій або більш суворої відповідальності.