Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Відповідальність за порушення податкового обліку під час війни, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Звертаємо увагу, стосовного того, що ДПС нагадали платникам податків стосовно притягнення до адміністративної відповідальності у разі, якщо СГД порушує ведення податкового обліку в періоді ведення війни.

Норма п.111.1 ПКУ вказує, що у разі, якщо платник податку порушує закони щодо оподаткування або іншого законодавства, які в свою чергу контролюються органами ДПС, а отже у такому випадку контролюючі органи мають право застосовувати наступні види відповідальності, а саме: фінансова, адміністративна та кримінальна.

Зокрема, ч. 1 ст.163-1 КУпАП передбачено, що у разі відсутності податкового обліку у платника податку, порушення посадовими особами платника податку порядку ведення податкового обліку, у разі якщо посадовими особами не подаються або несвоєчасно подаються аудиторські висновки (подання висновку передбачено ЗУ), у таких випадках застосовується штраф (5-10 н.м. доходів громадян).

Окрім того, якщо протягом року посадова особа платника податку притягалась до адміністративної відповідальності за те ж саме порушення, у такому випадку застосовується штраф в розмірі 10-15 н.м. доходів громадян.

Зазначаємо, що зміни до КУпАП та ПКУ не вносилися,стосовно незастосування до платників податку адміністративної відповідальності в періоді дії воєнного стану.

Враховуючі вищезазначене, у випадку порушення посадовими особами платника податку порядку ведення податкового обліку, або неподання/ несвоєчасне подання аудиторського висновку у період дії воєнного стану, контролюючий орган застосує адміністративну відповідальності, яка передбачена ст.163-1 КУпАП.