Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Увага! Стартував новий «відбір» до реєстру неприбуткових установ та організацій!

       Нові правила оподаткування неприбуткових установ і організацій розпочали діяти ще з 13.08.2015 року (з введенням в дію Закону України від 17.07.2015 № 652-VIII), проте новий Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) з’явився лише в липні цього року (затверджено Постановою Кабміну від 13.07.2016 року № 440, яка набрала чинності з 16.07.2016р.).
 
       Які ж несподіванки очікувати від нового алгоритму «набору» до Реєстру?
 
       По – перше, зауважимо всі неприбуткові установи, які перебували в Реєстрі на момент введення в дію Закону від 17.07.2015 № 652-VIII так і залишаються в ньому до 01.01.2017 року. При цьому, якщо установчі документи неприбуткової установи не будуть відповідати новим критеріям ПКУ і не будуть змінені до граничного терміну (01.01.2017р.), тоді після 01.01.17 р. така установа буде виключена з Реєстру.
 
       Нагадаємо, які ж це критерії відповідності установчих документів:
 
       – містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
 
       – передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
 
       – передбачають, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
 
       Отже, новостворена неприбуткова установа для включення до Реєстру має подати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою 1-РН і належним чином засвідчені копії установчих документів (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-VI.
 
       За результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, протягом 14 календарних днів з дня їх отримання контролюючим органом приймається рішення про: включення, повторне включення, відмову у включенні неприбуткової організації до Реєстру.
 
       А що ж з тими установами та організаціями, які на момент введення в дію Закону від 17.07.2015 № 652-VIII вже перебувають у реєстрі.
 
       Зрозуміло, як вже зазначалось вище, їх документи повинні відповідати установленим ПКУ критеріям.
 
       І новий Порядок ведення реєстру визначає, що фіскали протягом двох місяців з дня набрання чинності Постанови (тобто до середини вересня) повинні таким установам та організаціям направити письмові запити про надання в місячний строк з дня їх отримання відповіді про відповідність вимогам, встановленим пунктом 133.4 статті 133 ПКУ та завірених ними копій установчих документів організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»), а для житлово-будівельних кооперативів також завірених ними копій документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом. 
 
       З дня отримання відповіді на запит із завіреними копіями документів фіскальні органи протягом місяця включатимуть таку неприбуткову організацію до нового Реєстру, якщо її статут відповідає вимогам Кодексу. В іншому разі – фіскальні органи повинні повідомити про необхідність внесення відповідних змін до статуту. 
 
       Тобто, якщо установчі документи не будуть відповідати нормам ПКУ та копії таких документів не будуть передані до податкової інспекції, то з 1 січня 2017 року, контролюючий орган за місцем реєстрації такої організації, установи має право виключити її з Реєстру, а це означає, що організація втрачає статус неприбутковості і автоматично стає платником податку на прибуток на загальних підставах. 
 
       Таким чином, безумовно, доцільно потурбуватись про своєчасні зміни до установчих документів в разі їх невідповідності, проте це може не дати гарантію «страховки» від претензій фіскалів і «кропіткого» вивчення Ваших документів, отже не треба забувати, що у платника завжди залишається право на оскарження будь – якого рішення контролерів, в тому числі і рішення про виключення неприбуткової організації з Реєстру.
 
       
З повагою, керівник організаційно – правового департаменту 
 
Олена Самодіна