Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Відшкодування збитків через незаконні рішення контролюючого органу.

       У попередніх статтях наша Компанія звертала увагу на анонсування змін до вимог ведення бухгалтерського обліку, де зазначається про його пом’якшення та скасування частини реквізитів в первинному документів.
 
       Настав час прокоментувати зміни, стосовно відшкодування з бюджету завданої шкоди платнику податків через незаконні рішення працівників контролюючого органу.
 
       Звісно, ця новина, в першу чергу, викликала радість у платників, особливо у тих, які через певні обставини піддаються тиску з боку фіскального органу та витрачають значні ресурси на проведення судових процесів та, як результат, недоотримують частину прибутку від діяльності.
 
       Певна річ, тепер юристи, які представляють інтереси платника, будуть звертати увагу на дану норму посадових осіб, щоб ті, в свою чергу, перед написанням акту перевірки більш зважено відносились до «начебто» порушень. Так як, даними змінами, передбачена відповідальність працівника перед бюджетом у вигляді регресу.
 
       Спробуємо більш детально розібратись в даному питані та зазначимо певні особливості, нюанси, та чи буде дана норма працювати в наших реаліях.
 
       Варто зазначити, що відшкодування може бути як матеріальної так і моральної шкоди. Для підтвердження матеріальної – необхідно зазнати втрат та здійснити їх грошову оцінку (визначити збиток). Наприклад, це можуть бути санкції за несвоєчасне надання покупцю податкової накладної через її блокування; також додаткові витрати на юридичні послуги по проведенню процедури оскарження.
 
       З приводу відшкодування моральної шкоди, тут трохи складніше, так як вона полягає для фізичної особи – у фізичному болю, душевних стражданнях та у приниженні честі і гідності, а для юридичної – у приниженні ділової репутації.
 
       Тому, виникає питання, що робити платнику податку в даній ситуації? Певна річ, звертатись до юридичних об’єднань за правовою допомогою та супроводженням даного процесу, в т.ч. в судовому порядку.
 
       Сподіваємось, що внесені зміни приймаються з метою підтримки бізнесу, а не лише для створення додаткових проблем.
 
 
З повагою, керівник податкового та митного департаменту
 
Наталія Сухарєва
ID Legal Group – стратегічна, вузькоспеціалізована юридична компанія в сфері податкового права та економічної безпеки.

2017 – 2022 (Стара версія), 2024 (Нова версія) © Всі права захищено. ТОВ «Юридичне об’єднання «ID ЛІГАЛ ГРУП».

Будь-яке копіювання, публікація, передрук чи подальше розповсюдження інформації дозволяється лише при прямому, відкритому для пошукових систем, гіперпосиланні в першому абзаці на конкретну новину чи матеріал юридичного об’єднання ID Legal Group