Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Облік окремих витрат – послуги реклами – у ФОП-загальносистемника, – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Податкове законодавство та розмаїттялистів роз’яснень ДФСставлять практичноперед кожним підприємцем на загальній системі оподаткуванняряд питань, на які варто мати чітку відповідь, серед яких, зокрема:

Чи має він право включати до складу витрат, витрати на послуги реклами?

Адже очевидним наразі є те, що важливу роль навіть і в такому малому бізнесі важко уявити без реклами.

То ж ця публікація і буде присвячена цій назрілій для платників темі.

Спочатку давайте розглянемо якими ж законодавчими актами регулюється рекламне законодавство.

Так, рекламна діяльності в Україніщо виникає у процесі виробництва, розповсюдження та споживання визначається Законом України «Про рекламу» N 270/96-ВРвід 03 липня 1996 року.

Визначення терміну реклами приведено в статті 1 вищезгаданого закону, так це інформація про особу чи товар, розповсюджена в абиякій формі та абиякий спосіб і призначена розвинути обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких осіб або товару.

Для цілей просування відповідного товару на ринок, проводяться виставкові заходирозраховані на зацікавлених відвідувачів, організатор яких обмежив відвідування заходу тими особами, яким відповідно до законодавства дозволяється продавати товар, що рекламується.

Тепер відносно оподаткування.

Відразу зауважимо, щоподаткове законодавство встановлює зобов'язання платників податків самостійно визначати відповідність здійснених ними операцій тим, які визначені приписами ПКУ та декларувати свої податкові зобов'язання.

Як раз для таких цілей ФОП-загальносистемники повинні вести облік доходів, витрат та інших показників на основі первинних або інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством (ст. 44 ПКУ).

Варто зазначити, що доходи ФОП-загальносистемника оподатковуються за умовами статті 177 ПКУ.

Вказана норма зазначає, що базою для оподаткування ФОП-загальносистемника є чистий оподатковуваний дохід, який власне розраховується як різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю (п. 177.2 ст. 177 ПКУ).

Першочергово слід зауважити, щоперелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП-загальносистемникомвід провадження господарської діяльності, зокрема витрат на послуги реклами, має бути прямо пов’язаний з виготовленням товарів, виконанням робіт, наданням послуг (п. 177.4 ст. 177 ПКУ).

При цьому не менш важливим аспектом є обов’язок підприємця ведення Книги обліку доходів і витрат та забезпечення зберігання підтверджуючих документів про понесені витрати, безпосередньо пов’язані з отриманим доходом, зокрема: платіжні доручення, квитанції, фіскальні чеки, акти виконаних робіт, наданих послуг та інші документи, які саме засвідчують факт оплати товарів, робіт, послуг, тощо.

Безперечно, практика перевірок інколи доводить, що фіскальним органампритаманно природно не визнавати витрати, та при цьому не слід хвилюватись, а вартоподбати про наявність та правильність оформлення первинних документів,якінададуть право на врахування витрат при визначенні чистого оподатковуваного доходу.

В такому випадку зможемо з впевненістю відповісти на питання, котре ми ставили на початку нашої публікації, а самеФОП-загальносистемникматимезаконне право включати до складу витрат, витрати на послуги реклами, які прямо пов’язані з виготовленням товарів, реалізацією робіт, надання послуг при наявності факту первинних документів.

До речі, аналогічну свою думкуфіскальний органвиклав улистіN2997/6/99-99-13-02-03-15/ІПКвід 27.06.2019 р.