Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Єдиний податок 2018. На що звернути увагу.

       Зміни до ПКУ, запроваджені Законом України №2245-19 від 07.12.2017 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», особливих коригувань до Розділу ХІV «Спеціальні податкові режими» не внесли.
 
       Як і раніше, на спрощеній системі оподаткування залишається чотири групи платників єдиного податку:
 
       – 1-а група – ФО без найманих працівників, що торгують на ринках або надають побутові послуги з оборотом до 300 тисяч гривень на рік та 2-га група – ФО з найманими працівниками до 10 чоловік, що надають послуги або здійснюють торгівлю товарами з оборотом до 1 500 тисяч гривень на рік, які сплачують єдиний податок, встановлений місцевими органами самоврядування (10% прожиткового мінімуму працездатної особи для 1-ї групи та 20% МЗП для 2-ї групи);
 
       – 3-я група – фізичні та юридичні особи з дозволеними видами діяльності (вимоги не зазнали змін) з необмеженою кількістю найманих працівників та річним оборотом до 5 000 тисяч гривень, які сплачують податок за ставкою 3% (з ПДВ) або 5% (без ПДВ);
 
       – 4-а група – сільськогосподарські товаровиробники з часткою с/г виробництва понад 75%, які сплачують податок у відсотках до нормативної грошової оцінки різного типу земель, що перебувають у власності с/г виробника.
 
       Терміни сплати єдиного податку також не зазнали змін – щомісячно до 20-го числа сплачують ЄП на 1-й та 2-й групах, щоквартально протягом 10 календарних днів після граничного строку подачі звітності на 3-й групі ЄП та с/г виробники сплачують ЄП за графіком (10%, 10%, 50% та 30%) протягом 30 календарних днів за податковим кварталом.
 
       Терміни звітування також залишились незмінними – річна декларація подається при застосуванні 1-ї, 2-ї та 4-ї групи ЄП, поквартально звітуються платники ЄП на 3-й групі ЄП.
 
       Потрібно зауважити, що платники ЄП – фізичні особи в обов’язковому порядку є платниками за себе єдиного внеску на соціальне страхування в розмірі, не меншому за мінімальний внесок. І саме в цьому контексті у 2018 році відбулися зміни, на які варто звернути увагу. Так, до 2018 року відповідно до положень ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платники ЄП на 1-й групі могли сплачувати 50% від мінімальної суми ЄСВ. З 2018 року така пільга вже не є чинною і такі платники податку мають сплачувати 100% ЄСВ. При чому податківці вже відкоментували цю ситуацію та заявили, що ця норма має ретроспективну дію на 2017 рік, оскільки сплата за 2017 рік для таких платників має відбуватись у 2018 році – в період дії такої вимоги. Усім платникам, які не здійснять доплату до 100% ЄСВ, буде зараховано не повний рік страхового стажу, а лише його частина, що пропорційно відповідатиме сумі фактично сплачених внесків.
 
       Інша вагома зміна в частині сплати ЄСВ стосується термінів сплати цього внеску і поширюється на платників, які могли сплачувати ЄСВ за результатами річного декларування. З 2018 року річних термінів сплати ЄСВ немає, а усі платники і єдиного податку, і ФОПи на загальній системі оподаткування, і самозайняті особи мають сплачувати квартальну суму ЄСВ не пізніше 20-го числа місяця, наступного за кварталом. ДФС до 19-го числа місяця, наступного за звітним кварталом здійснюватиме нарахування суми ЄСВ за звітний квартал та несвоєчасна сплата квартальної суми ЄСВ спричинятиме застосування штрафу у розмірі 20% від несвоєчасно сплаченої суми та пені у сумі 0,1% за кожен день протермінування.
 
       Звісно, що така зміна у термінах сплати ЄСВ спричинятиме відволікання обігових коштів підприємців, оскільки потребує сплати внеску незалежно від отриманого фінансового результату звітного періоду – чи отримував підприємець дохід, чи не отримував, а сплатити внесок необхідно.
 
 
З повагою, керівник департаменту обліку та аудиту
 
Тетяна Савчук