Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

НАВІЩО АУДИТОРИ ID Legal Group ДЛЯ БУХГАЛТЕРСЬКОЇ СЛУЖБИ?

Дуже добре, коли підприємство стабільно працює, з року в рік здійснює одну і ту ж діяльність, операції з контрагентами однотипні, податкове законодавство не змінюється десятиліттями, податкові перевірки абсолютно не турбують, а тягар сплати податків не обтяжує компанію…
 
Але це точно не про нас!!!
 
На жаль, час постійно кидає нам нові виклики і бухгалтерська служба підприємства, як ніякий інший підрозділ, дуже чутливий до усіх змін: переформатування діяльності компанії, впровадження нових напрямків бізнесу, постійна зміна податкового законодавства, пресинг з боку фіскальних органів і нескінченні їх запити про надання інформації, розбіжності і суперечки з контрагентами, необхідність пошуку шляхів зниження податкового тиску.
 
Все це лягає на плечі бухгалтерської служби.
 
При цьому керівнику все одно, коли і в який час бухгалтер буде актуалізувати свої знання, щоб йти в ногу з часом, коли складати черговий звіт, а коли з'ясовувати стосунки з контрагентом з питання несвоєчасно виписаної податкової накладної…
 
У цій ситуації професійне і компетентне аудиторське супроводження може істотно підтримати бухгалтерську службу в дуже різних питаннях: починаючи від своєчасного інформування про всі законодавчі зміни, які відбулися і можуть мати істотний вплив на ведення бізнесу, і до представництва інтересів клієнта в державних органах.
 
Дуже часто існуюча бухгалтерська служба може не потребувати постійного аудиторського супроводу, але в такому випадку наполягає на проведенні річного аудиту з метою виявлення всіх слабких місць в обліку і документації компанії, ідентифікації всіх можливих ризиків за господарськими операціями, які можуть спричиняти податкові донарахування, суперечки і судові розгляди.
 
В цьому сенсі народна мудрість «Обізнаний – значить озброєний» істотно зміцнює позиції платника податків, робить його менш уразливим і більш впевненим у спілкуванні з фіскальними органами.
 
Адже чому аудитори знаходять великі помилки навіть у самих висококваліфікованих бухгалтерів?
 
У бухгалтера, як правило, левову частку часу забирають поточні справи – оформлення первинних документів, відображення в обліку господарських операцій, робота з дебіторами і кредиторами, нарахування та сплата податків і т. д.
 
Аудитор ніколи не буває зайнятий поточною роботою – він щодня займається вивченням бухгалтерського і податкового законодавства, відстежує всі нововведення і проблемні питання в їх широкому спектрі, тобто постійно займається тими питаннями, на які у бухгалтера зазвичай не вистачає часу.
 
Також в аудиторської компанії часто є можливість різнобічного і фахового розгляду спірних питань, залучаючи до них фахівців юридичного напряму, які можуть оцінити ризики, наприклад, з точки зору кримінального права і т.п.
 
Отже, якщо бухгалтер не просто формально веде облік компанії, а дійсно виконує функцію управлінського персоналу, то співпраця з аудиторською компанією – необхідний елемент його роботи.
 
Керівник департаменту обліку та аудиту 

Т. Савчук