Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Закон №466 та витрати ФОПа, що змінилось? – Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Найчастіше згадуваний останнім часом   Закон № 466 приніс багато нововведень для юридичних осіб , але при цьому не забув і про малий бізнес у вигляді ФОПів, які знаходяться на загальної системі оподаткування.  Іноді є речі на які не першого погляду звертаєш увагу, але вони тягнуть за собою наслідки.

    Зупинимося на окремій зміні, яка торкнулася п.п. 177.4.3. п.177.4 ст. 177, а саме переліку податків та зборів які ФОП на загальний системі оподаткування  має право відносити на витрати . 

Починаючі с 23 травня 2020 року витратами, які пов'язані з одержанням доходів (в редакції ЗУ №466 залишено без змін перелік витрат), є:

– суми податку(ів), збору(ів), що пов'язані з веденням господарської діяльності такого ФОПа;

– суми єдиного внеску на загальнообов'язкове держсоцстрахування у розмірах і порядку, встановлених ЗУ;

– платежі, які сплачені за отримання ліцензії(ій) на ведення визначених видів господарської діяльності ФОП(а), отримання дозволу(ів) , іншого(их)  документа(ів), яким необхідний дозвіл, пов'язаних з господарською діяльністю ФОПа.

Одночасно до складу витрат не включаються (в редакції ЗУ №466 уточнено термін «податок на майно»):

– ПДВ для ФОПа, що зареєстровано платником ПДВ,

– податок акцизний,

– податок на доходи фізосіб з доходу від господарської діяльності,

– податок на нерухоме майно, яке є відмінним від земельної ділянки, з об'єктів житлової нерухомості (в попередній редакції – «податок на майно»).

Таким чином, звертаємо Вашу увагу на те, що Законом України  від 16.01.2020 №466-IX шляхом внесених змін до ПКУ уточнено та розширено поняття стосовно видатків, які не включаються до складу витрат, а саме: «податок на майно» законодавцями замінено на «податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості»

Нагадуємо, що базою нарахування податку(ів) на доходи ФОП, який обрав систему оподаткування загального типу є оподатковуваний дохід (чистий), а саме:дорівнює різниці між виручкою у грошовій та негрошовій формі (загальним оподатковуваним доходом) і витратами, що документально підтверджені і пов'язані з господарською діяльністю такого ФОПа згідно з ПКУ (п. 177.2).